Koning Albert heeft aan ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) gevraagd het begrotingstekort kleiner te maken dan was afgesproken met Europa.

'De koning heeft aan de eerste minister gevraagd dat de regering van lopende zaken de begroting 2011 zou voorbereiden, met als doel dat het saldo van deze begroting beter zou zijn dan wat met de Europese overheden werd overeengekomen', zo deelde het paleis maandag mee.

Leterme had eerder al verklaard dat hij meer wil besparen dan een gewone regering van lopende zaken kan als er in januari nog geen uitzicht was op een regering.

Afgelopen weekeinde deed ontslagnemend vicepremier Didier Reynders het voorstel dat de regering de nodige maatregelen met het oog op een begroting 2011 zou kunnen nemen. De N-VA verklaart zich bereid om daar vanuit de oppositie steun voor te verlenen.

Maandag volgde dan het bericht van het paleis, dat de regering vraagt dit jaar beter te doen dan het tekort van 4,1 procent van het bruto binnenlands product (BBP) dat met Europa was afgesproken. Leterme stelde eerder zelf al voor beter te doen, wat volgens hem mogelijk is.

'Geen ontsporing bij institutionele crisis'

In de marge van een persconferentie verklaarde Leterme maandag dat er in het belang van de bevolking over moet worden gewaakt dat de begroting niet ontspoort.

Leterme denkt dat de situatie uitzonderlijk is. 'We moeten in heel de moeilijke en politieke internationale context waken over het belang van de bevolking', aldus de ontslagnemende premier. Hij zei dat moet vermeden worden dat de begroting bij institutionele crisissen ontspoort zoals in het verleden vaak is gebeurd.

Over de vraag van de koning om het budgettair beter te doen dan was afgesproken met Europa zei de premier dat het duidelijk is dat de federale regering het in 2010 beter zal doen dan het objectief van een tekort van 4,8 procent van het BBP. Voor 2011 ligt beter doen dan 4,1 procent ook binnen de mogelijkheden.

Ook volgens staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet is het perfect mogelijk in 2011 betere resultaten te boeken dan voorzien. De staatssecretaris bevestigde dat de cijfers voor 2010 beter zijn dan voorzien.

Koning Albert heeft aan ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) gevraagd het begrotingstekort kleiner te maken dan was afgesproken met Europa.'De koning heeft aan de eerste minister gevraagd dat de regering van lopende zaken de begroting 2011 zou voorbereiden, met als doel dat het saldo van deze begroting beter zou zijn dan wat met de Europese overheden werd overeengekomen', zo deelde het paleis maandag mee.Leterme had eerder al verklaard dat hij meer wil besparen dan een gewone regering van lopende zaken kan als er in januari nog geen uitzicht was op een regering. Afgelopen weekeinde deed ontslagnemend vicepremier Didier Reynders het voorstel dat de regering de nodige maatregelen met het oog op een begroting 2011 zou kunnen nemen. De N-VA verklaart zich bereid om daar vanuit de oppositie steun voor te verlenen.Maandag volgde dan het bericht van het paleis, dat de regering vraagt dit jaar beter te doen dan het tekort van 4,1 procent van het bruto binnenlands product (BBP) dat met Europa was afgesproken. Leterme stelde eerder zelf al voor beter te doen, wat volgens hem mogelijk is.'Geen ontsporing bij institutionele crisis'In de marge van een persconferentie verklaarde Leterme maandag dat er in het belang van de bevolking over moet worden gewaakt dat de begroting niet ontspoort.Leterme denkt dat de situatie uitzonderlijk is. 'We moeten in heel de moeilijke en politieke internationale context waken over het belang van de bevolking', aldus de ontslagnemende premier. Hij zei dat moet vermeden worden dat de begroting bij institutionele crisissen ontspoort zoals in het verleden vaak is gebeurd.Over de vraag van de koning om het budgettair beter te doen dan was afgesproken met Europa zei de premier dat het duidelijk is dat de federale regering het in 2010 beter zal doen dan het objectief van een tekort van 4,8 procent van het BBP. Voor 2011 ligt beter doen dan 4,1 procent ook binnen de mogelijkheden.Ook volgens staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet is het perfect mogelijk in 2011 betere resultaten te boeken dan voorzien. De staatssecretaris bevestigde dat de cijfers voor 2010 beter zijn dan voorzien.