'De koning heeft hen gevraagd om zo snel mogelijk de partijvoorzitters samen te brengen die een draagvlak kunnen bieden voor de vorming van een regering. Zij zullen een nieuw verslag uitbrengen op 8 augustus', zo liet het Paleis na afloop weten.

N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette kregen vlak voor de nationale feestdag van koning Filip de opdracht om het nodige te doen om een regering te vormen, met een brede meerderheid in het parlement. De preformateurs gaven zichzelf daar een vijftigtal dagen voor, met vandaag dus een eerste verslagmoment. Geen van beiden gaf commentaar voor aanvang of onmiddellijk na afloop.

Vorige week overheerste voorzichtig optimisme, omdat de twee bereid leken water bij de wijn te doen. In ruil voor het vooruitzicht op een institutionele hervorming, zou PS een groot deel van haar sociaal-economisch programma mogen realiseren.

'Ik heb het gehad met de MR'

De liberale partijen lijken echter de voorlopige spelbrekers. Open VLD en MR maakten de preformateurs donderdag een eigen nota over. Bovendien blijkt vrijdag opnieuw uit interviews dat de twee liberale partijen zich stevig aan elkaar hebben vastgeklonken, terwijl PS liefst een regering ziet met slechts één liberale partij.

Dat de bal nu in het liberale kamp ligt, was vrijdag na de audiëntie bij verschillende partijen te horen. 'MR bokst boven haar gewicht', zegt een van de toponderhandelaars.

'De bal ligt nu in het kamp van de liberalen', is vrijdagavond te horen bij een van de Vlaamse partijen rond de tafel. 'En één van de twee in het bijzonder: Open VLD.' Zeker na de interviews met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vrijdagochtend, wordt er van de Vlaamse liberalen verwacht dat ze overwegen hun Franstalige partner te lossen.

'Ik heb het stilaan gehad met MR', zegt een andere Vlaamse onderhandelaar. De liberale nota die donderdag werd overgemaakt aan de preformateurs telde meer dan vijftig punten. Verschillende daarvan zijn volgens hem geen ernstige basis om te onderhanden. 'Hun voorstellen rond herfederaliseren, rond het afzwakken van sociale elementen, rond fiscaliteit... Ik heb vooral het gevoel dat Bouchez niet wil dat Magnette slaagt.' De partij moet zich volgens hem gaan realiseren dat ze significant minder kiezers heeft dan PS. Open VLD verwijst vrijdagavond naar de kranteninterviews met voorzitter Egbert Lachaert, en herbevestigt dat beide liberale partijen aan elkaar zijn.

Lees ook: Vande Lanotte en Van Orshoven wijzen formatie de weg

'De koning heeft hen gevraagd om zo snel mogelijk de partijvoorzitters samen te brengen die een draagvlak kunnen bieden voor de vorming van een regering. Zij zullen een nieuw verslag uitbrengen op 8 augustus', zo liet het Paleis na afloop weten. N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette kregen vlak voor de nationale feestdag van koning Filip de opdracht om het nodige te doen om een regering te vormen, met een brede meerderheid in het parlement. De preformateurs gaven zichzelf daar een vijftigtal dagen voor, met vandaag dus een eerste verslagmoment. Geen van beiden gaf commentaar voor aanvang of onmiddellijk na afloop. Vorige week overheerste voorzichtig optimisme, omdat de twee bereid leken water bij de wijn te doen. In ruil voor het vooruitzicht op een institutionele hervorming, zou PS een groot deel van haar sociaal-economisch programma mogen realiseren. De liberale partijen lijken echter de voorlopige spelbrekers. Open VLD en MR maakten de preformateurs donderdag een eigen nota over. Bovendien blijkt vrijdag opnieuw uit interviews dat de twee liberale partijen zich stevig aan elkaar hebben vastgeklonken, terwijl PS liefst een regering ziet met slechts één liberale partij.Dat de bal nu in het liberale kamp ligt, was vrijdag na de audiëntie bij verschillende partijen te horen. 'MR bokst boven haar gewicht', zegt een van de toponderhandelaars.'De bal ligt nu in het kamp van de liberalen', is vrijdagavond te horen bij een van de Vlaamse partijen rond de tafel. 'En één van de twee in het bijzonder: Open VLD.' Zeker na de interviews met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vrijdagochtend, wordt er van de Vlaamse liberalen verwacht dat ze overwegen hun Franstalige partner te lossen. 'Ik heb het stilaan gehad met MR', zegt een andere Vlaamse onderhandelaar. De liberale nota die donderdag werd overgemaakt aan de preformateurs telde meer dan vijftig punten. Verschillende daarvan zijn volgens hem geen ernstige basis om te onderhanden. 'Hun voorstellen rond herfederaliseren, rond het afzwakken van sociale elementen, rond fiscaliteit... Ik heb vooral het gevoel dat Bouchez niet wil dat Magnette slaagt.' De partij moet zich volgens hem gaan realiseren dat ze significant minder kiezers heeft dan PS. Open VLD verwijst vrijdagavond naar de kranteninterviews met voorzitter Egbert Lachaert, en herbevestigt dat beide liberale partijen aan elkaar zijn.