Koning niet langer ‘diepbezorgd’, maar ‘verheugd’

In tegenstelling tot vorig jaar was koning Albert II dit jaar opvallend positief in zijn 21 juli-toespraak.

Nadat hij vorig jaar de politieke wereld de mantel uitveegde wegens de politieke impasse, is koning Albert dit jaar in zijn 21 juliboodschap opvallend positief. “Vandaag verheug ik me over de sindsdien bereikte akkoorden op communautair, sociaal, economisch en financieel gebied. (…) Het moet ons zelfvertrouwen geven en ons aanzetten om het werk dat begonnen is gaande te houden zowel op institutioneel als op sociaal-economische gebied”, aldus de vorst, die speciaal verwijst naar de oplossing voor BHV, “een probleem dat al jarenlang ons politiek leven vergalde”.

Vorig jaar waarschuwde Albert II dat de aanhoudende politieke impasse de welvaart van de Belgen in gevaar kon brengen en wees hij op het gevaar van een oprukkend poujadisme dat de democratie ernstig kon schaden. Elio Di Rupo was net aangesteld als formateur en CD&V-voorzitter Wouter Beke had nog niet toegezegd om op basis van de nota-Di Rupo aan de onderhandelingstafel aan te schuiven.

Busongeval in Sierre

Koning Albert startte zijn 21 julitoespraak van 2012 met een verwijzing naar het busongeluk in het Zwitserse Sierre.

“De koningin en ikzelf zullen ons het gezicht van die verdwenen kinderen, de moed en de waardigheid van hun familieleden nog lang herinneren”.

‘Internationale geloofwaardigheid herwonnen met bereikte akkoorden’

Volgens de koning heeft ons land dankzij de bereikte akkoorden en hervormingen “zijn internationale geloofwaardigheid herwonnen, en kan het opnieuw zijn rol van pionier vervullen op Europees vlak”.

De herwonnen geloofwaardigheid laat België toe, in Europa, naast het nodige strikte begrotingsbeleid, ook te pleiten voor het ontwikkelen van een groeimodel. Het staatshoofd roept ook op om bij de volgende stap op institutioneel vlak – het overdragen van bevoegdheden en het vaststellen van de financieringswet – er over te waken dat deze hervorming doelmatig in werking gesteld wordt.

“Dat zal ons land meer stabiliteit bezorgen, en van iedere verantwoordelijke een aanzienlijke inspanning vergen, want het doel is onze medeburgers nog beter te dienen”.

Pleidooi voor mentaliteitswijziging

Hij herhaalt ook zijn pleidooi voor een mentaliteitswijziging en een grotere openheid voor de cultuur van de gemeenschappen van ons land en de verschillende Europese naties.

“Een beter begrijpen van de andere is het beste middel om eenheid in verscheidenheid te bewerkstelligen zowel in ons eigen land als in Europa”, aldus koning Albert, die er nog voor pleit om “het in zichzelf gekeerd zijn te vermijden, net als het populisme, twee neigingen die nu in Europa en ook bij ons, veel te veel opduiken, en tot niets leiden”. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content