Vorige maand zei u dat we alleen uit deze crisis kunnen raken als er iemand opstaat die zowel formateur als premier wil worden. Is de aanstelling van formateur Elio Di Rupo (PS) een stap in de goede richting? Turtelboom: Wat ik bedoelde, is dat we een formateur nodig hebben die echt de ambitie heeft om premier te worden en dus bereid is zichzelf en zijn eigen partij te overstijgen. Eigenlijk had de koning het Nederlandse voorbeeld moeten volgen. Toen ze daar vorig jaar met een totale politieke blokkering zaten, heeft koningin Beatrix iemand aangewezen en gezegd: "Jij wordt formateur en daarna eerste minister. Maak dus een proeve van regeerakkoord, leg die op tafel en vraag wie er mee wil doen." Had onze koning in september vorig jaar hetzelfde gedaan, dan hadden we veel minder tijd verloren.

De koning had Elio Di Rupo veel vroeger het veld in moeten sturen? Turtelboom: Ja, maar dan wel met een andere opdracht. Want het volstaat niet om nog maar eens de grootste gemene deler van alle verlanglijstjes te maken. Een formateur moet een project voor het land naar voren schuiven, en dat is nog altijd niet gebeurd. Er is nu wel eindelijk een formateur, maar we weten nog altijd niet zeker of hij wel echt premier wil worden. Ik heb toch nog nergens uit kunnen opmaken dat het premierschap Di Rupo's grote droom is.

Waarom is uw partij eigenlijk zo weinig enthousiast over het Vlaams front dat de N-VA met jullie en CD&V wil vormen?

Turtelboom: Omdat wij niet van oorlogstaal houden. Als de N-VA met ons wil praten, zijn wij vanzelfsprekend bereid om te luisteren. Maar vandaag wil elke Vlaamse partij meer bevoegdheden voor Vlaanderen, en het lijkt me dan ook logischer dat we daar eindelijk weer samen over onderhandelen. Met álle betrokken partijen. Dat is een positievere strategie dan ons in het een of andere front op te sluiten.

Was het gebrek aan frontvorming de afgelopen jaren niet net de grote handicap van de Vlaamse partijen?

Turtelboom: (scherp) Ik stel vast dat de man die nu de mond vol heeft van een Vlaams front er een jaar over heeft gedaan om ons een uitnodiging te sturen. Zo'n grote prioriteit kan het voor hem dus ook niet zijn, hè. (APE) Lees het volledige interview in de Knack van deze week: "Alsof ik op de Titanic zit" (Annemie Turtelboom)

Vorige maand zei u dat we alleen uit deze crisis kunnen raken als er iemand opstaat die zowel formateur als premier wil worden. Is de aanstelling van formateur Elio Di Rupo (PS) een stap in de goede richting? Turtelboom: Wat ik bedoelde, is dat we een formateur nodig hebben die echt de ambitie heeft om premier te worden en dus bereid is zichzelf en zijn eigen partij te overstijgen. Eigenlijk had de koning het Nederlandse voorbeeld moeten volgen. Toen ze daar vorig jaar met een totale politieke blokkering zaten, heeft koningin Beatrix iemand aangewezen en gezegd: "Jij wordt formateur en daarna eerste minister. Maak dus een proeve van regeerakkoord, leg die op tafel en vraag wie er mee wil doen." Had onze koning in september vorig jaar hetzelfde gedaan, dan hadden we veel minder tijd verloren. De koning had Elio Di Rupo veel vroeger het veld in moeten sturen? Turtelboom: Ja, maar dan wel met een andere opdracht. Want het volstaat niet om nog maar eens de grootste gemene deler van alle verlanglijstjes te maken. Een formateur moet een project voor het land naar voren schuiven, en dat is nog altijd niet gebeurd. Er is nu wel eindelijk een formateur, maar we weten nog altijd niet zeker of hij wel echt premier wil worden. Ik heb toch nog nergens uit kunnen opmaken dat het premierschap Di Rupo's grote droom is. Waarom is uw partij eigenlijk zo weinig enthousiast over het Vlaams front dat de N-VA met jullie en CD&V wil vormen? Turtelboom: Omdat wij niet van oorlogstaal houden. Als de N-VA met ons wil praten, zijn wij vanzelfsprekend bereid om te luisteren. Maar vandaag wil elke Vlaamse partij meer bevoegdheden voor Vlaanderen, en het lijkt me dan ook logischer dat we daar eindelijk weer samen over onderhandelen. Met álle betrokken partijen. Dat is een positievere strategie dan ons in het een of andere front op te sluiten. Was het gebrek aan frontvorming de afgelopen jaren niet net de grote handicap van de Vlaamse partijen? Turtelboom: (scherp) Ik stel vast dat de man die nu de mond vol heeft van een Vlaams front er een jaar over heeft gedaan om ons een uitnodiging te sturen. Zo'n grote prioriteit kan het voor hem dus ook niet zijn, hè. (APE) Lees het volledige interview in de Knack van deze week: "Alsof ik op de Titanic zit" (Annemie Turtelboom)