Koning Filip wil nultolerantie voor haatpredikers

© Belga

Tegen de achtergrond van de terreurdreiging heeft koning Filip in zijn traditionele kerst- en nieuwjaarstoespraak de burgers opgeroepen om zich “niet te laten intimideren” en “niet tegen elkaar te laten opzetten”.

De voorbije gebeurtenissen bewezen volgens de vorst ook “hoe belangrijk het is om te investeren in justitie, politie, het leger en de inlichtingendiensten”. “Om onze maatschappij te beschermen, is het van fundamenteel belang ons niet te laten intimideren en ons niet tegen elkaar te laten opzetten. Dat is net wat onze tegenstanders beogen. Ik heb er vertrouwen in dat wij één zullen blijven, burgers van een open land”, zo verklaarde koning Filip in een toespraak die in het teken stond van de aanslagen van Parijs en de terreurdreiging in België.

Nultolerantie voor haatpredikers

Filip onderstreepte dat de grote meerderheid van de inwoners van buitenlandse afkomst in ons land de aangereikte kansen hebben gegrepen en de waarden van ons land delen. “Zij zijn zonen en dochters van ons land. Wie zijn geloof belijdt met eerbied voor de universele waarden van de mens mogen we niet over dezelfde kam scheren als de individuen die hun godsdienst misbruiken.”

Volgens de vorst moet België vasthouden aan “de waarden en regels waarop onze maatschappij berust” en onze kinderen leren eerbied te hebben voor de diverse geloofsovertuigingen en levensbeschouwingen. Het houdt echter ook “een nultolerantie voor haatpredikers” in, en de “onverbiddelijke” bestrijding van “stigmatisering en segregatie”. “En wie zich aangetrokken voelt tot fanatieke ideeën moeten we helpen om aan indoctrinatie te weerstaan.”

Daarnaast hecht koning Filip in de strijd tegen fanatici ook veel belang aan de opbouw van “een harmonieuzer maatschappij”. Het staatshoofd wendt zich expliciet tot de jongeren, die hij oproept hun energie en talent te investeren “in alles wat ons samenbrengt”. Hij moedigt ook aan om in eigen omgeving de dialoog aan te gaan. “Ontdek de anderen in de beleving van hun cultuur, filosofische overtuiging of godsdienst. In tegenstelling tot de fanatici, die elke dialoog of debat weigeren.”

Veiligheid

Naast preventie en samenlevingsopbouw focust koning Filip ook op het veiligheidsapparaat. Volgens hem hebben de overheden “rustig, snel en daadkrachtig” gereageerd op de dreiging. De recente gebeurtenissen hebben volgens de vorst bewezen “hoe belangrijk het is om te investeren in justitie, politie, het leger en de inlichtingendiensten.”

De koning bedankte “allen die zich hebben ingezet en die zich blijven inzetten om onze veiligheid te verzekeren, de daders van de aanslagen op te sporen en om nieuwe te voorkomen”. Ook prees hij de Brusselaars voor hun “waardige en verantwoordelijke houding” in de dagen dat de terreurdreiging in het hoofdstedelijk gewest het hoogste niveau 4 bereikte. “Wij zijn in staat de beproevingen die we vandaag doormaken, te overwinnen. Dat weet ik zeker. De geschiedenis heeft bewezen dat ons maatschappijmodel sterker is dan fanatisme en totalitarisme. Maar we moeten blijven bouwen aan een menselijker en rechtvaardiger samenleving”, besloot de koning, die zijn toespraak voor het eerst vanuit zijn bureau in het Kasteel van Laken bracht. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content