De koning hanteert een ietwat andere stijl dan zijn vader en spreekt het volk rechtstaand toe, weliswaar in dezelfde ruimte van het paleis. Opvallend dit jaar: enkele kranten mochten deze ochtend, met toestemming van het Paleis, al over de inhoud van de toespraak berichten.

Wereldbeker voetbal

"Het afgelopen jaar heeft ons land op allerlei gebieden uitgeblonken", zegt de nieuwe koning in de toespraak. "De kwaliteit van ons wetenschappelijk onderzoek werd beloond en aangemoedigd door de toekenning van de Nobelprijs fysica. Het B-Fast team heeft zeer efficiënt dringende hulp verleend aan de Filippijnen. Ook onze troepen die actief zijn in vredesoperaties leveren zeer mooi werk. Onze topsporters behalen mooie successen, en de Rode Duivels gaan naar de Wereldbeker voetbal. Samen met u verheug ik me daarover."

Filip heeft ook aandacht voor de moeilijke sociaaleconomische toestand van België. "In ons land vindt één jongere op vier geen werk en leeft één op de zeven Belgen in armoede. We worden zwaar getroffen door bedrijfssluitingen en herstructureringen."

Daarna looft hij de relancemaatregelen van de verschillende regeringen. "De federale en de gewestregeringen hebben bemoedigende maatregelen genomen die erop gericht zijn de openbare financiën te verstevigen, onze koopkracht en onze competitiviteit te beschermen, onze ondernemingen te steunen en ons sociaal model in stand te houden. Ik vertrouw erop dat die inspanningen zullen worden voortgezet."

Nelson Mandela

De koning steekt de traditionele kersttoespraak in een nieuw jasje. Hij zit niet langer aan een bureau, maar brengt zijn korte tekst rechtstaand, met verschillende camerastandpunten. Voor de eerste keer is er niet enkel een Nederlands- en een Franstalige versie, maar ook een Duitstalige. Besluiten doet de koning met Nelson Mandela. "Hij heeft ons getoond dat dialoog en verzoening de wereld kunnen veranderen. Laten wij ook in onszelf die kracht vinden", zegt hij. (Belga/TE)

De koning hanteert een ietwat andere stijl dan zijn vader en spreekt het volk rechtstaand toe, weliswaar in dezelfde ruimte van het paleis. Opvallend dit jaar: enkele kranten mochten deze ochtend, met toestemming van het Paleis, al over de inhoud van de toespraak berichten."Het afgelopen jaar heeft ons land op allerlei gebieden uitgeblonken", zegt de nieuwe koning in de toespraak. "De kwaliteit van ons wetenschappelijk onderzoek werd beloond en aangemoedigd door de toekenning van de Nobelprijs fysica. Het B-Fast team heeft zeer efficiënt dringende hulp verleend aan de Filippijnen. Ook onze troepen die actief zijn in vredesoperaties leveren zeer mooi werk. Onze topsporters behalen mooie successen, en de Rode Duivels gaan naar de Wereldbeker voetbal. Samen met u verheug ik me daarover." Filip heeft ook aandacht voor de moeilijke sociaaleconomische toestand van België. "In ons land vindt één jongere op vier geen werk en leeft één op de zeven Belgen in armoede. We worden zwaar getroffen door bedrijfssluitingen en herstructureringen." Daarna looft hij de relancemaatregelen van de verschillende regeringen. "De federale en de gewestregeringen hebben bemoedigende maatregelen genomen die erop gericht zijn de openbare financiën te verstevigen, onze koopkracht en onze competitiviteit te beschermen, onze ondernemingen te steunen en ons sociaal model in stand te houden. Ik vertrouw erop dat die inspanningen zullen worden voortgezet." De koning steekt de traditionele kersttoespraak in een nieuw jasje. Hij zit niet langer aan een bureau, maar brengt zijn korte tekst rechtstaand, met verschillende camerastandpunten. Voor de eerste keer is er niet enkel een Nederlands- en een Franstalige versie, maar ook een Duitstalige. Besluiten doet de koning met Nelson Mandela. "Hij heeft ons getoond dat dialoog en verzoening de wereld kunnen veranderen. Laten wij ook in onszelf die kracht vinden", zegt hij. (Belga/TE)