Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst

Koning zet consultaties verder na middag

Koning Filip zet dinsdagnamiddag zijn audiënties voort. Om 15.00 uur is het de beurt aan Ecolo, terwijl CDH een uitnodiging voor 15.45 uur kreeg. Drie kwartier later mag sp.a langskomen op het Paleis. DéFI staat om 17.15 uur geprogrammeerd.

Dinsdagvoormiddag waren al CD&V, N-VA en Groen aan de beurt.

Koning begint aan consultaties

Koning Filip is dinsdagmorgen begonnen aan zijn consultatieronde met de voorzitters van de partijen die nog kans maken om in de regering te zitten. Als eerste was nieuwe CD&V-voorzitter Joachim Coens welkom. Ook N-VA en Groen worden nog voor de middag verwacht op het Paleis.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Stuurt de koning Bart De Wever op paars-gele helletocht?

De rust is weer even terug in de Wetstraat. Het Paleis temporiseert, de Open VLD is gekalmeerd. Maar koning Filip staat voor een cruciale beslissing. Lees de volledige analyse hier.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

CD&V, N-VA en Groen dinsdagvoormiddag op het paleis verwacht

Koning Filip zet dinsdagvoormiddag zijn consultaties voorts met drie Vlaamse partijen. De CD&V wordt om 9 uur verwacht, N-VA heeft een uitnodiging voor 10.15 uur ontvangen en Groen mag om 11.30 uur langs.

Maandagnamiddag had informateur Paul Magnette de koning gevraagd om van zijn opdracht te worden ontheven. Koning Filip hield zijn antwoord in beraad en nodigde maandag nog de voorzitters van beide liberalen partijen uit.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Loopt de opdracht van Magnette af?

De opdracht van Magnette als informateur ging op 5 november van start, daags nadat preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) hun opdracht teruggaven. De voormalige ministers-presidenten waren er niet in geslaagd voldoende basis te vinden om een regering te vormen rond hun respectieve partijen. Dat zou dan een paars-gele formatie zijn, al dan niet met Open Vld aan boord, eventueel aangevuld met andere partijen.

Magnette veranderde het geweer van schouder. Terwijl voordien de preformateurs en nog eerder informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders in de richting van een bepaalde coalitie werkten - met PS en N-VA als grootste partijen aan boord - probeerde Magnette een consensus te smeden rond prioriteiten voor een volgende bewindsploeg. De PS-voorzitter, wiens partij als enige echt incontournable is, had eerder al aangegeven dat er meerderheden mogelijk zijn zonder N-VA.

Naarmate zijn werk vorderde, werd ook steeds duidelijker dat hij rond een paars-groene as wilde werken. Dat bleek vooral toen uitlekte dat Magnette een overleg organiseerde waarop enkel socialisten, liberalen en groenen waren uitgenodigd. Uit details die uitlekten, bleek ook dat zijn opeenvolgende nota's niet meteen op maat van de Vlaams-nationalisten geschreven waren. Daarop kwam de focus op de liberalen te liggen. N-VA en het uit beeld verdwenen CD&V richtten hun pijlen op Open Vld, dat zelf intern verdeeld is over de kwestie. Dat bleek vooral toen kopstuk Bart Somers in een fors interview serieuze vraagtekens plaatste bij de wil van N-VA om federaal in een meerderheid te stappen en zo het pad leek te effenen naar paars-groen, maar elders in de partij vooral naar paars-geel werd gekeken.

Sindsdien zegt de partij steevast elk project op zijn inhoud en liberale accenten af te toetsen, maar wordt vooral geen keuze uitgesproken. Na afloop van het partijbureau stelde Open Vld maandag dat het werk van de informateur niet overboord mag worden gegooid, maar dat het vandaag nog onvoldoende is om er onderhandelingen rond te starten. De kersverse MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verklaarde zondag al geen enkele piste uit te sluiten, maar enkel paars-groen is voor hem een te krappe basis om vijf jaar lang een regering rond te vormen. Samen komen de zes partijen immers maar aan 76 van de 150 Kamerzetels. En CD&V blijft er bij dat N-VA een kans moet krijgen.

Het blijft koffiedik kijken welke beslissing de koning zal nemen na zijn consultaties. Eén piste hield in dat N-VA-voorzitter Bart De Wever het veld zou worden ingestuurd, maar dat lijkt steeds minder plausibel. In een interview voor aanvang van zijn partijbureau zei De Wever dat hij eventueel bereid was een oplossing te zoeken, maar benadrukte hij toch vooral hoe moeilijk de kaarten liggen én sprak hij niet meteen verzoenende taal.

Het wordt dus afwachten tot wanneer de audiënties ten paleize afgelopen zullen zijn. Maandag nodigde de koning alvast de liberale partijen uit. Het is nog onbekend wie nadien de revue passeert.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Wie heeft de koning nog niet gezien?

Tijdens de federale regeringsvorming hebben enkele partijen een nieuwe voorzitter die nog niet op gesprek zijn geweest bij koning Filip. Het gaat om Joachim Coens (CD&V), Conner Rousseau (SP.A) en Georges-Louis Bouchez (MR).

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Consultaties starten deze namiddag

Koning Filip vat de consultaties meteen aan. Hij ontvangt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez om 16:30, Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten wordt om 17:15 verwacht.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Welke opties heeft koning Filip nog?

Welke opties heeft Koning Filip na zijn consultatierondes? Enkele scenario's opgelijst van weinig naar erg waarschijnlijk:

- De koning duidt een formateur aan. Hierbij wordt nadrukkelijk gedacht aan Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. Een eerder onwaarschijnlijke piste aangezien de Vlaamse liberalen erg verdeeld zijn over de strategie richting regeringsvorming.

- De koning vraag aan Paul Magnette om zijn informateursopdracht verder te zetten. Zo kan hij bijvoorbeeld verder werken tot hij CD&V definitief aan boord heeft.

- CD&V en/of MR leveren een preformateur. Hierbij wordt de naam van Koen Geens genoemd. Hij zou de paars-gele piste ten gronde moeten uitdokteren. Bovendien heeft CD&V nog niemand mogen afvaardigen in het formatieproces.

- N-VA-voorzitter Bart De Wever wordt informateur. Bij bepaalde strekkingen van CD&V en Open VLD is dat de geliefkoosde piste. Op die manier zou N-VA definitief kleur moeten bekennen over regeren met de PS.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Koning start nieuwe consultaties

PS-voorzitter Paul Magnette heeft koning Filip gevraagd van zijn opdracht als informateur te worden ontheven. De koning houdt zijn antwoord in beraad en kondigt consultaties aan. Dat meldt het Paleis maandag na afloop van de audiëntie waarop Magnette zijn eindverslag uitbracht.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Uitbreiding Paars-Groen met CD&V ook rekenkundig niet evident

'Als Paars-Groen de CD&V in de arm neemt of erbij krijgt, heeft informateur Paul Magnette (PS) weliswaar een ruimere maar daarom nog geen werkbare meerderheid', schrijft Knack-redacteur Walter Pauli. Lees het volledige artikel hier.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Open VLD gooit werk Magnette niet in prullenmand, maar het is nog onvoldoende

Het werk van informateur Paul Magnette mag niet in de prullenmand worden gegooid, maar is nog onvoldoende. Tot dat standpunt komt Open Vld maandagmiddag na de vergadering van het uitgebreid partijbureau van de Vlaamse liberalen. Ze zeggen bereid te blijven om het gesprek aan te gaan en 'we houden daarbij steeds onze eigen overtuiging voor ogen'.

Het partijbureau en de mandatarissen van Open Vld zaten maandagvoormiddag bijeen om de stand van zaken in de federale regeringsvorming tegen het licht te houden. De Vlaamse liberalen zetten opnieuw de band met de Franstalige liberalen van de MR in de verf. 'Open VLD kiest steeds voor werkbare oplossingen, samen met onze liberale zusterpartij MR. We stellen het werk van de informateur op prijs. Samen met MR zijn we van mening dat we dat werk niet overboord mogen gooien, maar het is volgens onze liberale inschatting nog niet voldoende", aldus een mededeling. 'We blijven bereid het gesprek aan te gaan en houden daarbij steeds onze eigen overtuiging voor ogen'.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Einde van de persconferentie

Informateur Paul Magnette (PS) gaat verder door op zijn elan. In de komende dagen gaat hij verschillende 'convergenties' tussen de partijen aftoetsen bij instellingen als de Nationale Bank. Die raad moet de PS-voorzitter houvast geven in het informatieproces. Vooralsnog wil Magnette geen enkele van de tien partijen doen afvallen.

De informateur mag nog zeker doorwerken tot 9 december. Dat is niet onbelangrijk. Op die dagen kennen zowel CD&V als MR hun nieuwe voorzitter. Dat maakt het misschien makkelijker om knopen door te hakken.

Zoals gezegd is het niet de openlijke intentie van Magnette om een afvalrace te starten. Maar enkele keren gedurende zijn persconferentie alludeerde de PS'er op de N-VA. Zo bevestigde hij dat de partij alleen staat met haar wens inzake confederalisme. Hij drukte ook op het feit dat hij voor 'alle Belgen' wil werken. 'Van Zeebrugge tot Aarlen, van Eupen tot Moeskroen.'

De woordkeuze van Bart De Wever noemt Magnette 'raar'. De N-VA-voorzitter had eerder op de dag gezegd dat 'Magnette nu door heeft dat de Vlamingen zich uit elkaar laten spelen'. Magnette zegt daarentegen dat 'we in een federale staat leven'. Het gaat dus niet om Vlamingen versus Franstaligen, maar over louter Belgen.

Magnette benadrukte de nood aan een 'positief federaal project' en vroeg alle partijen om uit hun 'comfortzone' te treden. Om het allemaal prangender te maken, verwees hij naar de regering, die nu al bijna een jaar in lopende zaken is. 'Mocht er een grote economische of geopolitieke schok komen, dan zouden we niet in staat zijn daarop te reageren. Dat zou verregaande gevolgen kunnen hebben voor de medeburgers.'

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Wil N-VA nog mee?

'Heeft u het gevoel dat N-VA nog mee wil?', vraagt een aanwezige journalist. 'Mijn gevoelens zijn niet belangrijk', lacht Magnette.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

'Er is geen Vlaamse front'

'We leven in een federale staat. Er zijn geen fronten van Vlaamse, Brusselse of Waalse partijen. De woordenschat rond "front" lijkt me raar.'

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Confederalisme ligt niet op tafel

'Buiten één partij wil geen enkele partij praten over confederalisme', zegt Magnette. N-VA staat alleen.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

'Partijstrategieën moeten wijken'

'Ik roep iedereen op om uit de comfortzone te treden', vraagt Magnette. De partijstrategieën moeten wijken voor het algemeen belang, klinkt het.

Magnette citeert Martin Luther King: 'We must use time creatively, in the knowledge that the time is always ripe to do right.'

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

'Interne debatten mogen belang van land niet in gevaar brengen'

'Mocht er een grote economische of geopolitieke schok komen, dan zouden we niet in staat zijn daarop te reageren. Dat zou verregaande gevolgen kunnen hebben voor de medeburgers', zegt Magnette met een verwijzing naar de regering in lopende zaken.

'Ik kan begrijpen dat politieke formaties strategische overwegingen maken. Maar de interne debatten mogen het belang van ons land niet in gevaar brengen. Het is tijd dat iedereen naar de essentie gaat en op basis van de convergenties verder onderhandeld wordt.'

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

'Niemand beweert dat het makkelijk is'

'Wij werken voor alle Belgen. Van Zeebrugge tot Aarlen, van Eupen tot Moeskroen', zegt Magnette. 'Ik geloof in de slaagkansen van een positief federaal project. Ik geloof in een moderne staat met een open blik op de wereld en die een antwoord biedt op de klimaatuitdagingen. Een staat die niemand aan de kant laat staan en die op Europees vlak een pionier wil zijn.'

'Ik herhaal dat we verder moeten kijken dan de verschillen. Een positief federaal project moet er ontstaan.'

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Pleidooi voor beleid rond transmigratie

Ietwat onverwacht haalt de PS'er zo de problematiek rond transmigratie aan. 'We hebben een structurele samenwerking nodig rond transmigratie. Zonder uitstel moeten we eraan werken.'

Zowel de N-VA als de CD&V (via minister Pieter De Crem) hebben de jongste maanden fel ingezet op de strijd tegen transmigratie.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Ontmoeting met Brits ambassadeur

'Afgelopen week had ik een ontmoeting met ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in België', zegt Magnette. Magnette sprak over de brexit en de impact ervan op de Belgische economie. Ook werd het probleem rond de transmigratie werd aangehaald.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Middenveld gesproken

'Ik heb een aantal vergaderingen gehad met de sociale partners en het middenveld', zegt Magnette. 'De bedoeling was om na te gaan of de prioriteiten die wij in de eerste nota stelden overeenkomen met hun verwachtingen.'

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Nog zeker twee weken

Zopas heeft informateur Paul Magnette (PS) van het Paleis te horen gekregen dat hij twee weken langer mag informeren. Zijn volgende rapport wordt op 9 december verwacht.