Het Paleis betreurt dat het colloque singulier naar aanleiding van de publicatie van het boek "Koning zonder land" niet wordt gerespecteerd.

Dat laat het paleis in een mededeling weten. Het is hoogst uitzonderlijk dat de koning reageert op nieuws over hemzelf.

Ongeschreven wet
De colloque singulier is een ongeschreven wet die bepaalt dat niemand herhaalt wat de koning gezegd heeft. Over de inhoud van een audiëntie bij de koning wordt niet gecommuniceerd, over informele gesprekken al helemaal niet.

De colloque singulier is voor de koning de ultieme garantie op discretie in zijn gesprekken met politici. Bij voorgaande generaties politici was die regel dan ook heilig. Hij werd zelden of nooit verbroken.

Rol van de koning
Vandaag is er minder respect voor stilzwijgende afspraken uit het verleden. Voordeel daarvan is dat een boek als 'Koning Zonder Land' van Wetstraatjournalisten Steven Samyn en Marin Buxant een interessante inkijk geven in de rol van de koning in deze regeringsonderhandelingen en in de manier waarop de koning aan politiek doet.

Het feit dat de koning daar dan op reageert is zonder voorgaande. Het is een bevestiging van de feiten en een bewijs dat het nieuws in het boek aan het hof een gevoelige snaar geraakt heeft. (EE)

Het Paleis betreurt dat het colloque singulier naar aanleiding van de publicatie van het boek "Koning zonder land" niet wordt gerespecteerd.Dat laat het paleis in een mededeling weten. Het is hoogst uitzonderlijk dat de koning reageert op nieuws over hemzelf. Ongeschreven wet De colloque singulier is een ongeschreven wet die bepaalt dat niemand herhaalt wat de koning gezegd heeft. Over de inhoud van een audiëntie bij de koning wordt niet gecommuniceerd, over informele gesprekken al helemaal niet. De colloque singulier is voor de koning de ultieme garantie op discretie in zijn gesprekken met politici. Bij voorgaande generaties politici was die regel dan ook heilig. Hij werd zelden of nooit verbroken.Rol van de koning Vandaag is er minder respect voor stilzwijgende afspraken uit het verleden. Voordeel daarvan is dat een boek als 'Koning Zonder Land' van Wetstraatjournalisten Steven Samyn en Marin Buxant een interessante inkijk geven in de rol van de koning in deze regeringsonderhandelingen en in de manier waarop de koning aan politiek doet.Het feit dat de koning daar dan op reageert is zonder voorgaande. Het is een bevestiging van de feiten en een bewijs dat het nieuws in het boek aan het hof een gevoelige snaar geraakt heeft. (EE)