Op VTM wordt Albert II gevraagd naar de reactie van prins Filip toen hem werd verteld dat hij zijn vader zou opvolgen. "Hij was bereid zijn taak op te nemen, ik heb geen andere commentaar te geven", aldus koning Albert. "Tot nu toe gaat het goed, ik verheug me daarover."

De koning nam naar eigen zeggen de beslissing om de macht door te geven toen hij zich zwakker voelde worden, en ervoer dat zijn gehoor achteruit ging. "Ik dacht bij mezelf dat ik het niet lang meer zou kunnen volhouden, ik moest een goede periode vinden en denk dat we de goede gekozen hebben." De precieze datum hing onder meer af van de regering. Spijt van zijn besluit heeft Albert niet. "Het land is in goede handen, ik wil nu genieten van mijn vrijheid."

Boudewijn

In het tweede deel van het interview met RTL gaat koning Albert dieper in op de relatie met zijn broer, Boudewijn. "Toen Boudewijn koning werd, had ik het gevoel dat ik hem verloor, omdat hij zoveel om handen had. Hij was niet gelukkig, hij vond dat zijn vader onrecht was aangedaan. Tot het moment dat hij huwde, heeft hij heel weinig gelachen", aldus Albert.

"Op een bepaald moment in mijn privéleven keurde hij af wat ik deed, maar er bleef altijd iets aanmoedigends in hem", vervolgt hij. Boudewijn was ook de onbetwiste chef binnen de familie. "Ik heb mijn kinderen altijd gezegd: 'ik ben jullie vader, maar hij is de chef van de familie'."

Gevraagd of Boudewijn België nog zou herkennen, zegt Albert: "Hij zou vinden dat het erg veranderd is. Hij heeft zelf lang een unitair België kunnen besturen, ikzelf ben begonnen in een federaal België. Ik denk nog vaak aan hem, wat hij zou hebben gedaan, ook als koning."

Dutroux

Die job heeft Albert immers al doende moeten leren: "Ik mocht mijn broer alles vragen, maar ik heb dat weinig gedaan, we praatten over andere dingen. Het koningschap heb ik al doende moeten leren." Sommige zaken zou hij achteraf bekeken anders hebben aangepakt. "Zoals de affaire Dutroux. Het heeft me tijd gekost vooraleer ik doorhad hoe gevoelig dat lag bij de bevolking. Nu zou ik dat anders aanpakken, ik zou sneller terugkeren uit vakantie."

Zijn grootste verdienste noemt Albert het begeleiden van België naar een federale staat. "Ik heb de excessen kunnen vermijden, alles kunnen kanaliseren. Een koning heeft weinig macht, zijn taak is de regering te begeleiden."

Ode aan België

Aan het einde van het interview komt Paola er opnieuw bij zitten, en ze maakt duidelijk dat het paar opnieuw gelukkig is samen. Albert en Paola hebben hun huwelijksgeloften zelfs hernieuwd, in Marseille. Albert besluit met een ode aan zijn land: "Er zijn zoveel talenten in België, personen met grote kwaliteiten. Ik denk echt dat dit land de moeite is." (Belga/TV)

Op VTM wordt Albert II gevraagd naar de reactie van prins Filip toen hem werd verteld dat hij zijn vader zou opvolgen. "Hij was bereid zijn taak op te nemen, ik heb geen andere commentaar te geven", aldus koning Albert. "Tot nu toe gaat het goed, ik verheug me daarover."De koning nam naar eigen zeggen de beslissing om de macht door te geven toen hij zich zwakker voelde worden, en ervoer dat zijn gehoor achteruit ging. "Ik dacht bij mezelf dat ik het niet lang meer zou kunnen volhouden, ik moest een goede periode vinden en denk dat we de goede gekozen hebben." De precieze datum hing onder meer af van de regering. Spijt van zijn besluit heeft Albert niet. "Het land is in goede handen, ik wil nu genieten van mijn vrijheid."In het tweede deel van het interview met RTL gaat koning Albert dieper in op de relatie met zijn broer, Boudewijn. "Toen Boudewijn koning werd, had ik het gevoel dat ik hem verloor, omdat hij zoveel om handen had. Hij was niet gelukkig, hij vond dat zijn vader onrecht was aangedaan. Tot het moment dat hij huwde, heeft hij heel weinig gelachen", aldus Albert. "Op een bepaald moment in mijn privéleven keurde hij af wat ik deed, maar er bleef altijd iets aanmoedigends in hem", vervolgt hij. Boudewijn was ook de onbetwiste chef binnen de familie. "Ik heb mijn kinderen altijd gezegd: 'ik ben jullie vader, maar hij is de chef van de familie'."Gevraagd of Boudewijn België nog zou herkennen, zegt Albert: "Hij zou vinden dat het erg veranderd is. Hij heeft zelf lang een unitair België kunnen besturen, ikzelf ben begonnen in een federaal België. Ik denk nog vaak aan hem, wat hij zou hebben gedaan, ook als koning."Die job heeft Albert immers al doende moeten leren: "Ik mocht mijn broer alles vragen, maar ik heb dat weinig gedaan, we praatten over andere dingen. Het koningschap heb ik al doende moeten leren." Sommige zaken zou hij achteraf bekeken anders hebben aangepakt. "Zoals de affaire Dutroux. Het heeft me tijd gekost vooraleer ik doorhad hoe gevoelig dat lag bij de bevolking. Nu zou ik dat anders aanpakken, ik zou sneller terugkeren uit vakantie."Zijn grootste verdienste noemt Albert het begeleiden van België naar een federale staat. "Ik heb de excessen kunnen vermijden, alles kunnen kanaliseren. Een koning heeft weinig macht, zijn taak is de regering te begeleiden."Aan het einde van het interview komt Paola er opnieuw bij zitten, en ze maakt duidelijk dat het paar opnieuw gelukkig is samen. Albert en Paola hebben hun huwelijksgeloften zelfs hernieuwd, in Marseille. Albert besluit met een ode aan zijn land: "Er zijn zoveel talenten in België, personen met grote kwaliteiten. Ik denk echt dat dit land de moeite is." (Belga/TV)