De raadkamer besliste op 14 januari nog om de man 3 maanden langer in de cel te houden, maar volgens de advocaten is die termijn te lang. Ze baseren zich daarvoor op een artikel in de tweede potpourri-wet van minister Koen Geens, die op 5 februari werd gestemd. Dat meldt het federaal parket.

Die potpourri-wet voorziet dat alle misdrijven in principe door een correctionele rechtbank behandeld moeten worden, en dat zeer zware misdrijven slechts bij uitzondering door het assisenhof beoordeeld zouden worden. Daardoor moeten alle gedetineerde verdachten in afwachting van hun proces elke maand voor de raadkamer verschijnen, ook verdachten van moord of doodslag die tot nu toe om de drie maand voor de raadkamer moesten verschijnen.

Geldigheid

De krant La Dernière Heure meldde dat de advocaten van Mehdi Nemmouche en van Mohammed Bakkali, een van de verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, die wetswijziging zouden aangrijpen om de onmiddellijke vrijlating van hun cliënt te eisen.

Voorlopig zijn het echter enkel de advocaten van Mehdi Nemmouche die een verzoekschrift hebben neergelegd, dat donderdag wordt behandeld. De advocate van Mohammed Bakali heeft geen verzoekschrift neergelegd, maar zou de problematiek wel aankaarten bij de volgende verschijning van haar cliënt voor de raadkamer.

Volgens Nemmouches advocaten had de man midden februari al voor de raadkamer moeten verschijnen, maar die zienswijze zou fout zijn. "De potpourri-wet voorziet immers dat alle beslissingen aangaande de voorlopige hechtenis die voor 1 juli 2016 genomen zijn, hun geldigheid behouden", zegt Sieghild Lacoere, woordvoerster van de minister van Justitie.

(Belga/TE)

De raadkamer besliste op 14 januari nog om de man 3 maanden langer in de cel te houden, maar volgens de advocaten is die termijn te lang. Ze baseren zich daarvoor op een artikel in de tweede potpourri-wet van minister Koen Geens, die op 5 februari werd gestemd. Dat meldt het federaal parket.Die potpourri-wet voorziet dat alle misdrijven in principe door een correctionele rechtbank behandeld moeten worden, en dat zeer zware misdrijven slechts bij uitzondering door het assisenhof beoordeeld zouden worden. Daardoor moeten alle gedetineerde verdachten in afwachting van hun proces elke maand voor de raadkamer verschijnen, ook verdachten van moord of doodslag die tot nu toe om de drie maand voor de raadkamer moesten verschijnen. De krant La Dernière Heure meldde dat de advocaten van Mehdi Nemmouche en van Mohammed Bakkali, een van de verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, die wetswijziging zouden aangrijpen om de onmiddellijke vrijlating van hun cliënt te eisen. Voorlopig zijn het echter enkel de advocaten van Mehdi Nemmouche die een verzoekschrift hebben neergelegd, dat donderdag wordt behandeld. De advocate van Mohammed Bakali heeft geen verzoekschrift neergelegd, maar zou de problematiek wel aankaarten bij de volgende verschijning van haar cliënt voor de raadkamer. Volgens Nemmouches advocaten had de man midden februari al voor de raadkamer moeten verschijnen, maar die zienswijze zou fout zijn. "De potpourri-wet voorziet immers dat alle beslissingen aangaande de voorlopige hechtenis die voor 1 juli 2016 genomen zijn, hun geldigheid behouden", zegt Sieghild Lacoere, woordvoerster van de minister van Justitie.(Belga/TE)