Komt er voor de Rode Duivels een nieuwe voetbaltempel in Tubize?

De Rode Duivels in hun trainingscentrum in Tubize. © belga

Sympathiek maar onhaalbaar, zo oordeelt oud-minister Guy Vanhengel over het voorstel van Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) om een nieuw nationaal voetbalstadion te bouwen in Tubize.

‘Er is vlakbij een autosnelweg, er komt een bypass en het ligt ook tussen de luchthavens van Zaventem en Charleroi. Er zijn eigenlijk geen tegenargumenten te bedenken, behalve… les esprits chagrins.’ Zeker van zijn zaak is Jean-Luc Crucke (MR) wel. De Waalse minister van Sportinfrastructuur stelde in La Dernière Heure voor om een nieuw nationaal voetbalstadion te bouwen in Tubize, een stadje nabij Halle. Pal op de taalgrens: is er een betere plaats voor een meerstemmig ‘Tous ensemble!’? De Rode Duivels hebben er al hun trainingscentrum, de Voetbalbond zal er ook resideren. Én er is grote behoefte aan een nationaal voetbalstadion. Het Europees kampioenschap wordt volgend jaar in verschillende Europese landen gespeeld, maar niet in België wegens geen geschikt stadion. De ‘gouden generatie’ zal elders moeten schitteren.

Crucke geeft ‘les esprits chagrins’ munitie om zijn voorstel uit de lucht te schieten: het Waalse Gewest kan dat nieuwe stadion niet zelf betalen.

Crucke geeft les esprits chagrins zelf munitie om zijn voorstel uit de lucht te schieten: het Waalse Gewest kan dat nieuwe stadion niet zelf betalen. Crucke wil een financiële inbreng van Waals- en Vlaams-Brabant, van het gewestelijke en het federale niveau en van de privésector. Of Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) een ‘esprit chagrin’ is, mag Crucke uitmaken, maar die serveert het ‘dure idee’ op Twitter alvast af: ‘Halle en omgeving zitten niet te wachten op de extra verkeers- en andere drukte.’ SP.A-burgemeester van het nabijgelegen Halle Marc Snoeck vindt een nationaal voetbalstadion op zijn taalgrensstad ‘een mooie gedachte’, maar hij twijfelt aan de haalbaarheid. Ook voormalig Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) is sceptisch. ‘Vriend Crucke doet een sympathiek voorstel’, zegt hij tegen Knack. ‘Maar het verleden heeft aangetoond dat zodra de Rode Duivels de hoofdstad verlaten er veel minder supporters opdagen. Om uit de kosten te raken, moet zo’n infrastructuur ook voor andere doeleinden kunnen dienen, voor concerten bijvoorbeeld. Een stadion dat gelijkwaardig is aan grote stadions in andere Europese hoofdsteden: dat is nog een ander paar mouwen dan een trainingscentrum.’

Minister Vanhengel vindt de timing van Cruckes voorstel ongelukkig. De notoire RSC Anderlecht-supporter wijst op de consensus die groeit rond de renovatie van het Koning Boudewijnstadion. ‘De vraag blijft: wie zal die betalen? En is een renovatie voldoende? Is er geen behoefte aan een volkomen nieuwe infrastructuur om te voldoen aan alle eisen inzake comfort, kwaliteit en veiligheid?’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content