Dat melden De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld) wil dat de politie dagelijks huiszoekingen kan uitvoeren op de slaapplaatsen van de asielzoekers. De agenten moeten daarbij kogelvrije vesten dragen. Hij eist ook de gsm-nummers van alle mensen die op de basis zijn ondergebracht. Er moet een logboek komen voor alle activiteiten van de vluchtelingen. Bij het minste vergrijp zou de politie iemand 12 uur lang kunnen vasthouden.

"Hij criminaliseert de asielzoekers totaal. Hij gedraagt zich als een dolgedraaide sheriff", laat een betrokkene weten. Zo beweert de burgemeester dat asielzoekers allerlei zware overtredingen begaan in zijn gemeente. Er blijken tot nu toe maar vijf pv's te zijn opgesteld door de politie: drie voor het "aftappen" van wifi dichtbij een huis en twee omdat asielzoekers zonder hun badge op de zeedijk wandelden.

Al sinds de aankondiging dat er asielzoekers zouden komen naar de luchtmachtbasis van Koksijde, verzetten burgemeester Vanden Bussche en de politiechef zich tegen die beslissing. Woensdag vond daarover nog overleg plaats tussen de gemeente en vertegenwoordigers van de regering en Fedasil.

Vorige week raakte bekend dat Koksijde ook het Very Irritating Police-team zal versterken. Het speciale VIP-team wordt ingezet tegen Noord-Franse hangjongeren.

Bij Open VLD is men niet onverdeeld gelukkig met het optreden van de burgemeester. Wat Vanden Bussche in Koksijde doet, komt niet overeen met de partijlijn. Bemiddelingspogingen tussen de burgemeester en de partij, draaiden voorlopig op niets uit.

(Belga/JH)

Dat melden De Morgen en Het Laatste Nieuws.Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld) wil dat de politie dagelijks huiszoekingen kan uitvoeren op de slaapplaatsen van de asielzoekers. De agenten moeten daarbij kogelvrije vesten dragen. Hij eist ook de gsm-nummers van alle mensen die op de basis zijn ondergebracht. Er moet een logboek komen voor alle activiteiten van de vluchtelingen. Bij het minste vergrijp zou de politie iemand 12 uur lang kunnen vasthouden. "Hij criminaliseert de asielzoekers totaal. Hij gedraagt zich als een dolgedraaide sheriff", laat een betrokkene weten. Zo beweert de burgemeester dat asielzoekers allerlei zware overtredingen begaan in zijn gemeente. Er blijken tot nu toe maar vijf pv's te zijn opgesteld door de politie: drie voor het "aftappen" van wifi dichtbij een huis en twee omdat asielzoekers zonder hun badge op de zeedijk wandelden. Al sinds de aankondiging dat er asielzoekers zouden komen naar de luchtmachtbasis van Koksijde, verzetten burgemeester Vanden Bussche en de politiechef zich tegen die beslissing. Woensdag vond daarover nog overleg plaats tussen de gemeente en vertegenwoordigers van de regering en Fedasil. Vorige week raakte bekend dat Koksijde ook het Very Irritating Police-team zal versterken. Het speciale VIP-team wordt ingezet tegen Noord-Franse hangjongeren.Bij Open VLD is men niet onverdeeld gelukkig met het optreden van de burgemeester. Wat Vanden Bussche in Koksijde doet, komt niet overeen met de partijlijn. Bemiddelingspogingen tussen de burgemeester en de partij, draaiden voorlopig op niets uit.(Belga/JH)