Geens' plan komt er na felle kritiek van vooral de liberale partijen. Geens zal dinsdag zijn voorstel presenteren aan het kernkabinet, zei hij in het Canvas-programma Terzake..

Het kernkabinet boog zich zondagavond over Geens' ontwerp van bankenwet, waar de spaarfiscaliteit deel van is. Volgens de minister werd op verschillende punten vooruitgang geboekt, maar over het voorstel om de fiscale vrijstelling op de eerste intrestschijf van 1.880 euro op spaarboekjes uit te breiden naar andere beleggingsproducten en tegelijk het misbruik van de huidige regeling te stoppen, blijven de meningen verdeeld.

Nul euro betalen

De minister blijft aan de vooravond van een nieuwe onderhandeling pal achter zijn voorstel staan en becijferde dat enkel de 3 procent grootste spaarders een boekje hebben met een inleg die in de buurt komt van 157.000 euro of meer, het bedrag dat bij een rentevoet van 1,2 procent nodig is om aan 1.880 euro rente te komen.

Een spaarder met 50.000 euro op zijn spaarboekje en 40.000 euro andere financiële producten met een gemiddelde opbrengst van 3 procent zal na de hervorming 0 euro roerende voorheffing betalen, tegenover 300 euro in de huidige regeling, berekende de minister. In theorie bedraagt de belastingverlaging maximaal 470 euro.

Verklaring op erewoord

Geens zal het kernkabinet dinsdag ook een aangepast voorstel aanbieden. Daarbij verandert er niets voor wie enkel voor het spaarboekje opteert. Wie ook met andere producten gebruik wil maken van de belastingvermindering, dient niets te veranderen voor het spaarboekje, maar moet via de aangifte wel de interesten of dividenden van de nieuwe producten aangeven. In een verklaring op erewoord bevestigt de belastingplichtige dat hij globaal genomen binnen de grens van 1.880 euro blijft.

Het kernkabinet komt dinsdag om 12.30 uur samen. (Belga/TV)

Geens' plan komt er na felle kritiek van vooral de liberale partijen. Geens zal dinsdag zijn voorstel presenteren aan het kernkabinet, zei hij in het Canvas-programma Terzake..Het kernkabinet boog zich zondagavond over Geens' ontwerp van bankenwet, waar de spaarfiscaliteit deel van is. Volgens de minister werd op verschillende punten vooruitgang geboekt, maar over het voorstel om de fiscale vrijstelling op de eerste intrestschijf van 1.880 euro op spaarboekjes uit te breiden naar andere beleggingsproducten en tegelijk het misbruik van de huidige regeling te stoppen, blijven de meningen verdeeld.De minister blijft aan de vooravond van een nieuwe onderhandeling pal achter zijn voorstel staan en becijferde dat enkel de 3 procent grootste spaarders een boekje hebben met een inleg die in de buurt komt van 157.000 euro of meer, het bedrag dat bij een rentevoet van 1,2 procent nodig is om aan 1.880 euro rente te komen.Een spaarder met 50.000 euro op zijn spaarboekje en 40.000 euro andere financiële producten met een gemiddelde opbrengst van 3 procent zal na de hervorming 0 euro roerende voorheffing betalen, tegenover 300 euro in de huidige regeling, berekende de minister. In theorie bedraagt de belastingverlaging maximaal 470 euro.Geens zal het kernkabinet dinsdag ook een aangepast voorstel aanbieden. Daarbij verandert er niets voor wie enkel voor het spaarboekje opteert. Wie ook met andere producten gebruik wil maken van de belastingvermindering, dient niets te veranderen voor het spaarboekje, maar moet via de aangifte wel de interesten of dividenden van de nieuwe producten aangeven. In een verklaring op erewoord bevestigt de belastingplichtige dat hij globaal genomen binnen de grens van 1.880 euro blijft.Het kernkabinet komt dinsdag om 12.30 uur samen. (Belga/TV)