Koen Geens wil plooien tussen ondernemers en fiscus gladstrijken

© Belga

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) start de volgende weken een overleg met de ondernemersorganisaties en de fiscus.

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) wil het ongenoegen over de werking van de fiscus helpen wegnemen.

Geens vindt de kritiek dat er een heksenjacht bezig is, overdreven, maar “als er belangrijke ondernemersorganisaties zijn die vinden dat ze een punt hebben, dan wil ik daar naar luisteren. En wil ik mijn administratie de kans geven daar rustig op te reageren”, zegt de minister in De Morgen.

Er moet van twee kanten aan de vertrouwensband worden gewerkt, vindt Geens. “Net zoals de fiscus een beetje moet geloven in de goede trouw van de belastingplichtige, moet die laatste ook een beetje geloven in de goede trouw van de fiscus”, verwoordt hij het. Geens wil daarom de eventuele problemen inventariseren om er iets aan te kunnen doen. Dat er een “groot pact” zal komen, wil de minister niet gezegd hebben.

Monsterboetes van 309 procent

Wel wil hij iets doen aan het ongenoegen. “Er zijn al een aantal gesprekken geweest en ik zal dat proces voortzetten. Doel is tot een aantal afspraken te komen voor het parlement met zomervakantie gaat”. De CD&V’er komt daarbij terug op de zogenaamde monsterboetes van 309 procent. Hij merkt op dat die maatregel al sinds 1977 bestaat.

“Maar de aankondiging van de administratie dat zij die strenger zou gaan toepassen, heeft voor veel ontevredenheid gezorgd”, weet Geens.

De minister wijst erop dat eerder deze maand een wet werd gestemd waardoor de boete bovenop de gewone belasting niet wordt toegepast wanneer er geen kwade trouw in het spel is. Daarnaast zal hij een aantal verduidelijkingen opnemen in een rondzendbrief.

‘Ik wil niet raken aan correcte belastingheffing’

Geens benadrukt dat er geen reden is om de administratie terug te fluiten. “We moeten wel kunnen uitleggen hoe het controlebeleid in elkaar zit en wat er precies fout zou kunnen lopen”, aldus Geens.

“Maar laat er geen misverstand over bestaan: ik wil niet raken aan de correcte belastingheffing of de autonomie van de administratie”.

Ondernemersorganisaties reageren opgelucht

Ondernemersorganisaties Unizo en NSZ reageren opgelucht op het voorstel van Koen Geens. Beide pleiten voor meer duidelijkheid en rechtszekerheid. Voor Unizo kan het overleg zelfs best uitmonden in een “charter”, met duidelijke afspraken over procedures en wederzijdse rechten en plichten. Unizo en NSZ zijn tevreden dat de minister oor heeft naar de problemen die ondernemers met de fiscus ondervinden.

“Te pas en te onpas boetes invoeren of verhogen, zonder rekening te houden met oprechte vergissingen, bezorgt ondernemers fiscale frustraties”, aldus Unizo.

Het NSZ verwijst naar de monsterboetes van 309 procent of de verhoging van de liquidatiebonus, die na de aankondiging alweer zijn bijgestuurd. “Die werden door de ondernemers gepercipieerd als pestmaatregelen”, luidt het.

Ondernemers vragen aan de fiscus om meteen met goed uitgewerkte regels te komen, na overleg. “Op die manier is er meer rechtszekerheid en wordt ook een draagvlak gecreëerd”, aldus NSZ.

Moderne communicatiemiddelen

Unizo wijst ook op de vele verschillen, naargelang regio of niveau. “Over verschillende domeinen en niveaus heen zouden best dezelfde definities, regels en grensbedragen worden gebruikt. Ook de controlefrequentie zou moeten worden geüniformiseerd”, zegt de ondernemersorganisatie.

Om ondernemers te informeren en sensibiliseren, kan de fiscus het best moderne communicatiemiddelen gebruiken, is nog een suggestie. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content