Koen Geens: “Vooral Brussel en Wallonië moeten extra besparen”

© Belga

Minister van Financiën Koen Geens zegt dat vooral Brussel en Wallonië extra moeten besparen om het begrotingstekort binnen de perken te houden.

Vooral Brussel en Wallonië zullen extra moeten besparen om het begrotingstekort binnen de perken te houden. Dat zegt minister van Financiën Koen Geens (CD&V) in De zevende dag. De federale regering handhaaft haar engagement om dit jaar voor 1 procent structurele begrotingsmaatregelen te treffen, zoals afgesproken met de Europese Commissie. Volgens minister Geens is dat voor een groot deel al gebeurd, maar voor het resterende deel moeten vooral Brussel en Wallonië nog een inspanning doen.

De regering sprak bij de begrotingscontrole eind maart met Europa af dat ze dit jaar voor 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) structurele maatregelen zou nemen. In ruil daarvoor mocht ze afwijken van de doelstelling om het begrotingstekort terug te dringen tot 2,15 procent van het bbp. Maar die 1 procent wordt volgens de Europese Commissie nog niet gehaald.

Tekort in Brussel en Wallonië “Voor zover ik het begrepen heb, komen wij aan 0,75 van de 1 procent en zit het tekort vooral bij het Brussels en Franstalig gewest en bij de Franstalige gemeenschap. Want de Vlaamse regering is in evenwicht”, legt minister Geens uit. “Het wordt geen probleem om van de 0,75 procent structureel naar de 1 procent te gaan. Als gewesten, gemeenschappen en gemeenten hun ding doen, dan is het opgelost”, dixit Geens.

Mogelijke boete Eind mei komt de Europese Commissie met nieuwe economische vooruitzichten en wordt er beslist over een mogelijke boete voor ons land. “We zitten in de boeteprocedure voor de periode 2010-2012. Die verordening van Europa is pas gekomen eind 2011. Wij worden gevat voor onze cijfers 10 en 11 door een verordening die nadien is gekomen”, aldus de minister. “Als de Europese Commissie op 29 mei een aanbeveling doet voor een boete, dan hebben we 10 dagen om te reageren. Dan ga ik uiteraard uitzonderlijke economische omstandigheden aanvoeren in een met redenen omkleed verzoekschrift aan de Europese Commissie om ons vrij te stellen van de boete.”

Geens reageerde in De zevende dag ook op de suggestie van ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Die stelde naar aanleiding van de Dag van de Arbeid voor om 13 miljard euro uit de strijd tegen fiscale fraude te halen en zo 150.000 jobs te creëren. Maar volgens CD&V-minister Geens zijn dat “zaken die men op 1 mei of op Rerum Novarum kan zeggen, maar die niet overeenstemmen met de werkelijkheid”.

Geens sluit deelname aan verkiezingen niet uit Gevraagd of hij zich volgend jaar kandidaat zal stellen bij de verkiezingen, antwoordde Geens: “Het is niet uit te sluiten dat ik aan de verkiezingen deelneem, maar we zullen spreken over de verkiezingen op de moment dat de vraag zich stelt. Het zal niet aan mij zijn om de keuze voor het Europees, federaal of Vlaams niveau te maken”,

klinkt het.

De CD&V-minister toont zich ook geen groot voorstander van samenvallende verkiezingen. “In een federale omgeving moet elk beleidsniveau op zijn merites worden beoordeeld en als die verkiezingen samenvallen, is dat moeilijk. Maar het is wel belangrijk dat we deze keer eens gedaan kunnen maken met de verkiezingen en voor 5 jaar hard kunnen werken.” (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content