Een van de maatregelen die premier Charles Michel (MR) donderdag in de Kamer aankondigde, was de elektronische enkelband voor personen die geregistreerd staan bij de dreigingsanalysediensten. Over die maatregel rezen heel wat vragen.

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn er twee mogelijkheden zijn. Ofwel wordt de strafwet uitgebreid. 'We kunnen de strafbaarstelling nog verstrengen', zei Geens in De zevende dag op Eén. In Syrië gaan strijden, rekrutering of haatprediken is nu al strafbaar, tekenen van radicalisering vertonen is dat nu nog niet.

Ofwel kan er een administratieve maatregel komen, een soort huisarrest, waarbij niet de rechter maar een overheid beslist om die op te leggen.

'In alle gevallen hebben we duidelijk gezegd dat er tegenspraak moet zijn. Men moet zich kunnen verdedigen, of het nu penaal is of administratief", zei Geens. 'Er zullen probatoire maatregelen zijn. We zullen altijd een maatregel van die aard laten vergezellen van preventieve maatregelen die ervoor zorgen dat de persoon opnieuw in onze samenleving kan geïntegreerd worden. Het is zeker geen repressie op zich, dat is niet de bedoeling'. (Belga/KVDA)

Een van de maatregelen die premier Charles Michel (MR) donderdag in de Kamer aankondigde, was de elektronische enkelband voor personen die geregistreerd staan bij de dreigingsanalysediensten. Over die maatregel rezen heel wat vragen. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn er twee mogelijkheden zijn. Ofwel wordt de strafwet uitgebreid. 'We kunnen de strafbaarstelling nog verstrengen', zei Geens in De zevende dag op Eén. In Syrië gaan strijden, rekrutering of haatprediken is nu al strafbaar, tekenen van radicalisering vertonen is dat nu nog niet. Ofwel kan er een administratieve maatregel komen, een soort huisarrest, waarbij niet de rechter maar een overheid beslist om die op te leggen. 'In alle gevallen hebben we duidelijk gezegd dat er tegenspraak moet zijn. Men moet zich kunnen verdedigen, of het nu penaal is of administratief", zei Geens. 'Er zullen probatoire maatregelen zijn. We zullen altijd een maatregel van die aard laten vergezellen van preventieve maatregelen die ervoor zorgen dat de persoon opnieuw in onze samenleving kan geïntegreerd worden. Het is zeker geen repressie op zich, dat is niet de bedoeling'. (Belga/KVDA)