Koen Geens trekt trukendoos open voor schuldafbouw

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) bestudeert de mogelijkheid om alle overheidsinstellingen te verplichten het spaarpotje dat ze hebben, te beleggen in overheidspapier.

Dat schrijft De Standaard. De overheid moet dit jaar nog op zoek naar ruim 2 miljard om de schuld onder de 100 procent te krijgen. Dat kan door activa te verkopen, maar ook door creatief boekhouden.

“Als een overheid een schuld aanhoudt van zichzelf, dan wordt die afgetrokken van de overheidsschuld”, zegt Wim Moesen, emeritus-professor aan de KU Leuven, gespecialiseerd in publieke financiën. Die schuld wordt dan geconsolideerd. “Dat is uiteraard een zuiver boekhoudkundige conventie, maar eentje die past binnen de Europese regels.”

Niet nieuw

Volgens De Standaard wordt op het kabinet van Geens volop onderzocht welke overheidsinstellingen een spaarpotje hebben dat niet is belegd in overheidspapier.

Die boekhoudkundige truc is trouwens niet nieuw. Sinds 1997 zijn via een KB al een heel pak overheidsinstellingen verplicht om hun overschotten te beleggen in overheidspapier op korte of lange termijn. Het gaat bijvoorbeeld over de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, maar evengoed over het Paleis voor Schone Kunsten of de Regie der Gebouwen.

Aanzienlijk bedrag

“Het probleem is dat die lijst sinds 2002 niet meer is aangepast”, zegt Jean Deboutte, de directeur strategie van het Agentschap van de Schuld. “Maar sindsdien zijn er toch heel wat instellingen bijgekomen, die die verplichting niet hebben. Eigenlijk zou elke overheidsinstelling automatisch verplicht moeten worden om de overschotten te beleggen in overheidspapier.”

Hoeveel de zoektocht mogelijk oplevert, is niet duidelijk. Maar in regeringskringen valt te horen dat het om “een aanzienlijk bedrag kan gaan.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content