Koen Geens: 'Ik zou toch liever geen Guantanamo creëren in België'

03/06/18 om 14:59 - Bijgewerkt om 15:53

Bron: Vtm Nieuws

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zegt dat het lang niet vanzefsprekend is om terroristen of geradicaliseerden in de gevangenis te houden zolang de oorlog met Islamtische Staat (IS) duurt.

Koen Geens: 'Ik zou toch liever geen Guantanamo creëren in België'

Koen Geens © Belga Image

N-VA-voorzitter Bart De Wever had dat voorstel gedaan. 'Ik zou toch liever geen Guantanamo creëren in België', zei Geens in VTM Nieuws.

'Ik kan met het strafrecht mensen niet langer binnenhouden dan aan het einde van hun straf', zei Koen Geens. 'Men zou een administratieve detentiemaatregel kunnen bedenken, waarbij men ze preventief opsluit. Of dat mag van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, valt nog maar te bekijken.'

Geens benadrukte dat de overheid veroordeelde terroristen of geradicaliseerde gevangenen niet zomaar loslaat als ze vrijkomen. 'Het is wel zo dat die mensen eens ze vrijkomen na het einde van hun straf zeer goed opgevolgd worden, door de local taks forces, door de politie door de Staatsveiligheid, door de justitiehuizen', zei Geens.

'Elk land in de wereld kent dit probleem en lost het op een vergelijkbare manier op. De administratieve detentie heb ik nog nergens horen passeren. Ik probeer enkel mijnheer De Wever zijn idee te capteren en te zeggen: dat zou kunnen. Maar ik zou toch liever geen Guantanamo creëren in België'.

Onze partners