Koen Geens: ‘Doorzetten om beter te doen’

© belga

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stapt niet op als gevolg van de schietpartij in Luik, waar een gedetineerde met penitentiair verlof twee agenten en een student doodschoot.

‘Volharding op momenten dat het moeilijk gaat, is moeilijker dan opgeven’, zei Geens aan het einde van het debat.

Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas had om het ontslag van Geens gevraagd. ‘Ik heb ervoor gekozen, na twee dagen reflectie, om dat niet te doen’, zei Geens. ‘Ik heb de moed, de strijdlust en de volharding om door te zetten. Het is mijn wil om, samen met de regering, door te zetten om beter te doen.’

Parlementsleden van meerderheid en oppositie hadden vragen bij de toekenning van penitentiair verlof aan Benjamin Herman, de dader van de schietpartij in Luik die door de politie werd uitgeschakeld. Hoe kon hij in de gevangenis radicaliseren en hoe komt het dat hij niet op de OCAD-lijst, de lijst met mogelijke terroristen stond, hoewel zijn naam in allerlei rapporten en verslagen voorkwam, al dan niet op een zijdelingse manier?

Minister Geens zei dat de diensten die daarover beslissingen nemen daar ‘niet licht over gaan’, maar dat risico’s volledig uitsluiten niet mogelijk is. ‘Nadien is het gemakkelijk om te zeggen dat ze de foute beslissing hebben genomen.’

De justitieminister gaf voorbeelden van aanslagen in de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waar de daders ook op één of andere manier bij inlichtingen- of veiligheidsdiensten bekend waren. ‘Ik geef u die voorbeelden omdat we niet zouden vervallen in het klassieke patroon waarbij men zegt: ‘Dit is België’.’

Geens gaf ook aan dat slechts twee of drie procent van de mensen in penitentiair verlof recidiveren. ‘Als men dat risico niet wil nemen, betekent dit dat gedetineerden tot het einde van de straf moet blijven zitten. Wat zal dan het risico zijn?’

Zowat alle parlementsleden vroegen aandacht over het probleem van de radicalisering in de gevangenissen en het gebrek aan begeleiding. ‘De gevangenissen zijn de universiteit van de criminaliteit, daar leer je het’, zei Stefaan Van Hecke (Groen).

Er is al langer een wet die een individueel detentieplan voor gedetineerden voorziet. Minister Geens wil die wet uitgevoerd zien. Er zijn in de gevangenissen speciale vleugels voor geradicaliseerde gedetineerden. Minister Geens zei dat deze voor de ergste gevallen zijn bestemd. De gedetineerden kunnen er de speciale begeleiding die de gemeenschappen aanbieden weigeren. Geens wil bekijken of die begeleiding niet verplicht kan worden. Donderdagmorgen raakte een rapport van de gevangenis van Marche-en-Famenne bekend van afgelopen weekend, waarin ongerustheid over de radicalisering van Benjamin Herman zou worden geuit. Minister Geens zei dat dit rapport erg summier was.

Premier Charles Michel deed een oproep om, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen, te bekijken welke maatregelen nodig zijn om de veiligheid in ons land te versterken. ‘Ik doe een oproep tot eenheid om ons land sterker te maken.’

Hij zei ook dat de regering zo snel mogelijk het nodige ging doen zodat de slachtoffers het nationaal statuut van solidariteit kunnen krijgen. Hij vroeg ook steun voor de politiediensten. ‘Onze agenten hebben steun, aanmoediging en respect nodig’.

Kamer houdt minuut stilte

De plenaire Kamer heeft donderdag bij aanvang een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de schietpartij in Luik.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke gaf twee overwegingen mee: hij riep op om geen al te gemakkelijke en snelle conclusies te trekken en om terrorisme niet als onvermijdelijk en aanvaardbaar risico te aanvaarden. Na de minuut stilte begon een reeks vragen aan de regering over de gebeurtenissen in Luik.

Op voorstel van oppositiepartij SP.A keurde de Kamer donderdagavond een ordemotie goed die de Kamer vraagt om zo snel mogelijk over te gaan tot de oprichting van een Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen bij de Kamer zelf.

Partner Content