Koens Geens reageerde zondag in de VRT-studio op het voorstel van vicepremier Van de Lanotte om de btw op elektriciteit van 21 naar 6 procent te verlagen. Dat zou de koopkracht ten goede komen en de inflatie afremmen.

Andere opbrengsten

De minister van Financiën waarschuwt nu dat een btw-verlaging geld zal kosten aan de schatkist. Hoewel hij de elektricteitsprijzen nog steeds 'hoog' noemt, zijn ze volgens hem toch gedaald. In ieder geval moet er naar andere opbrengsten worden gezocht als een btw-verlaging wordt doorgevoerd, aldus Geens.

En daar knelt het schoentje. De regering heeft namelijk ook opbrengsten nodig. " Als men ooit de belasting op arbeid wil verlagen, dan zal men dat moeten zoeken in andere inkomsten', zei Geens. Dat zou een verhoging van accijnzen en btw belastingen op vermogen, consumptie en milieu tot gevolg hebben. De maatregel om de btw op elektriciteit te verlagen blijft volgens Geens wel mogelijk binnen een compromis, maar veel vertrouwen heeft hij er niet in. "Over het algemeen is een btw-verlaging contra-intuïtief", verduidelijkte hij.

'Maaltijdcheques afschaffen kost geld'

De minister van Financiën loopt ook niet warm voor het voorstel om de maaltijdcheques af te schaffen en het nettoverschil bij het loon te voegen. "Geen kwaad voorstel, maar we moeten oppassen dat dit geen 'loonsubstitie' wordt", zei hij. Volgens Geens geven bedrijven nu al maaltijdcheques om minder belastingen te betalen, waardoor de cheques nog weinig te maken hebben met eten. "Dat zou erger kunnen worden. Pas op, maaltijdcheques afschaffen kost geld", waarschuwde hij.

Of Geens kandidaat-premier wordt bij de volgende verkiezingen? 'Neen, ik ben enkel kandidaat als men mij vraagt kandidaat te zijn.op een CD&V-lijst", antwoordde de minister van Financiën. (BO)

Koens Geens reageerde zondag in de VRT-studio op het voorstel van vicepremier Van de Lanotte om de btw op elektriciteit van 21 naar 6 procent te verlagen. Dat zou de koopkracht ten goede komen en de inflatie afremmen. Andere opbrengstenDe minister van Financiën waarschuwt nu dat een btw-verlaging geld zal kosten aan de schatkist. Hoewel hij de elektricteitsprijzen nog steeds 'hoog' noemt, zijn ze volgens hem toch gedaald. In ieder geval moet er naar andere opbrengsten worden gezocht als een btw-verlaging wordt doorgevoerd, aldus Geens.En daar knelt het schoentje. De regering heeft namelijk ook opbrengsten nodig. " Als men ooit de belasting op arbeid wil verlagen, dan zal men dat moeten zoeken in andere inkomsten', zei Geens. Dat zou een verhoging van accijnzen en btw belastingen op vermogen, consumptie en milieu tot gevolg hebben. De maatregel om de btw op elektriciteit te verlagen blijft volgens Geens wel mogelijk binnen een compromis, maar veel vertrouwen heeft hij er niet in. "Over het algemeen is een btw-verlaging contra-intuïtief", verduidelijkte hij.'Maaltijdcheques afschaffen kost geld'De minister van Financiën loopt ook niet warm voor het voorstel om de maaltijdcheques af te schaffen en het nettoverschil bij het loon te voegen. "Geen kwaad voorstel, maar we moeten oppassen dat dit geen 'loonsubstitie' wordt", zei hij. Volgens Geens geven bedrijven nu al maaltijdcheques om minder belastingen te betalen, waardoor de cheques nog weinig te maken hebben met eten. "Dat zou erger kunnen worden. Pas op, maaltijdcheques afschaffen kost geld", waarschuwde hij.Of Geens kandidaat-premier wordt bij de volgende verkiezingen? 'Neen, ik ben enkel kandidaat als men mij vraagt kandidaat te zijn.op een CD&V-lijst", antwoordde de minister van Financiën. (BO)