Koeien maken de bodem giftig

Archiefbeeld © Getty Images

Vlaanderen kreunt onder de stikstofvervuiling. Natuurpunt en de Leuvense hoogleraar Wanner Keulemans pleiten ervoor om de veestapel met minstens een derde te verminderen.

Vlaanderen kreunt onder de stikstofvervuiling. Die is afkomstig van het verkeer, maar vooral van bemesting door de landbouw. Bioloog Tobias Keulemans (KU Leuven) en zijn collega’s tonen in Global Ecology and Biogeography aan dat de neerslag van stikstof een bedreiging vormt voor schimmels in graslanden. Door de stikstofneerslag verzuurt de bodem en wordt hij giftig.

Schimmels vormen een belangrijke schakel in ecosystemen zoals bossen en graslanden, omdat ze onontbeerlijk zijn voor de plantengroei. Ze voorzien de planten van voedingsstoffen en water. Maar ze verdwijnen zelfs al bij stikstofconcentraties die een stuk lager liggen dan de gemiddelde Vlaamse waarde. Daardoor verdwijnen ook de dieren die voor hun overleving van grasplanten afhankelijk zijn.

Gesteund door de Leuvense hoogleraar Wannes Keulemans pleit Natuurpunt ervoor om de Vlaamse veestapel met minstens een derde te verminderen om de zware stikstofvervuiling aan te pakken. Voorzitter Sonja De Becker van de Boerenbond reageerde in Boer & Tuinder afwijzend: ‘Onze Vlaamse landbouw hoort niet thuis in het verdomhoekje!’ Om de Vlaamse milieuproblemen op te lossen, hoeven we niet op de Boerenbond te rekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content