Tijdens de laatste federale ministerraad voor het zomerreces is de knoop over de kleur van de nieuwe Europese nummerplaten doorgehakt. Volgens ontslagnemend staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) is gekozen voor robijnrode cijfers op een witte achtergrond.

De ministerraad raakte het lang niet eens over de invoering van de Europese nummerplaat. Struikelblok was de kleur van de achtergrond en de letters. Europa legt geen kleuren op en dus mogen de lidstaten een keuze maken.

Schouppe was gewonnen voor een gele achtergrond en zwarte letters, maar de PS- en CDH-vicepremiers Laurette Onkelinx en Joëlle Milquet pleitten voor het behoud van de bestaande rood-witte kleuren.

Uiteindelijk is volgens Schouppe gekozen voor robijnrode cijfers op een witte achtergrond, wat niet zoveel verschilt van de huidige situatie. De staatssecretaris liet uitschijnen dat hij zelf heeft beslist bij gebrek aan consensus in de regering.

De nummerplaat zal zeven karakters tellen. De klassieke combinatie van drie letters en drie cijfers wordt voorafgegaan door een indexcijfer. Er wordt gestart met het cijfer 1.

De nieuwe Europese nummerplaat zal 20 euro kosten. De bestaande nummerplaten zullen geleidelijk uit het straatbeeld verdwijnen.

Tijdens de laatste federale ministerraad voor het zomerreces is de knoop over de kleur van de nieuwe Europese nummerplaten doorgehakt. Volgens ontslagnemend staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) is gekozen voor robijnrode cijfers op een witte achtergrond.De ministerraad raakte het lang niet eens over de invoering van de Europese nummerplaat. Struikelblok was de kleur van de achtergrond en de letters. Europa legt geen kleuren op en dus mogen de lidstaten een keuze maken. Schouppe was gewonnen voor een gele achtergrond en zwarte letters, maar de PS- en CDH-vicepremiers Laurette Onkelinx en Joëlle Milquet pleitten voor het behoud van de bestaande rood-witte kleuren. Uiteindelijk is volgens Schouppe gekozen voor robijnrode cijfers op een witte achtergrond, wat niet zoveel verschilt van de huidige situatie. De staatssecretaris liet uitschijnen dat hij zelf heeft beslist bij gebrek aan consensus in de regering. De nummerplaat zal zeven karakters tellen. De klassieke combinatie van drie letters en drie cijfers wordt voorafgegaan door een indexcijfer. Er wordt gestart met het cijfer 1. De nieuwe Europese nummerplaat zal 20 euro kosten. De bestaande nummerplaten zullen geleidelijk uit het straatbeeld verdwijnen.