Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester
Redacteur Knack
Opinie

31/12/14 om 15:36 - Bijgewerkt om 19:13

Knack.be wenst u een vreugdevol 2015: vol zekerheid en twijfel

'Voor 2015 beloven we u met Knack.be een veelheid aan kaders om onze wereld in verandering te bekijken. We blijven u bestoken met zekerheid en twijfel. Zekerheid, omdat we u een zaak toewensen om voor te vechten. Twijfel, opdat we met zijn allen altijd menselijk moeten blijven in dat gevecht.'

Knack.be wenst u een vreugdevol 2015: vol zekerheid en twijfel

2015 © .

U kent ze wellicht, die licht schunnige uitspraak van Clint 'Dirty Harry' Eastwood over meningen: 'Opinions are like assholes, everyone has one.' Fatsoenrakkers en mensen die genoeg hebben van dat eindeloze 'ik vind...' op televisie en radio, in bladen en in kranten, op fora en in lezersrubrieken, laten er wel eens zuchtend op volgen dat de meeste meningen het best verborgen blijven - net als die assholes. Voor veel meningen en meninkjes klopt dat ook nog. Er zijn er echter ook die het licht van de zon wel verdragen en zelfs verdienen.

In Imagine bezingt dromer John Lennon een ideale wereld. Daarin deze zinsnede: 'Nothing to kill or die for.' Goedbedoeld? Allicht. Een stommiteit? Zeer zeker. Wat een zielige vertoning zou dit aards tranendal immers zijn zonder overtuigingen zo waardevol dat ze ons ertoe kunnen brengen met geheven hoofd de Styx over te steken.

Knack.be wenst u een vreugdevol 2015: vol zekerheid en twijfel

© Zaza

Meningen en overtuigingen zijn noodzakelijke grenzen die we trekken. Mocht je je eigen mening niet juister vinden dan die van een ander, zo zei de Nederlandse filosoof en journalist Rob Wijnberg ooit in Knack, dan koester je die niet. Maar, nog volgens Wijnberg, het valt totaal niet vast te leggen wie gelijk heeft. Er is geen meetlat om de noodzakelijke hiërarchie in opvattingen vast te leggen. En toch kun je niet anders dan zulke grenzen te trekken.

Sommigen trekken die in beton: tot hier en niet verder, nooit, nergens. Zelden zijn dat fijne mensen. Denk maar aan de onwankelbare Walter Chobchak uit The Big Lebowski: 'This is not 'Nam. This is bowling. There are rules.'

Wie nog uitnodigingen voor feestjes wil ontvangen - en bovendien ernstig bevonden wenst te worden - trekt zijn of haar streep in het zand. Zodat die fundamentele waarheden tweemaal daags weggespoeld worden door de zee. En je dus opnieuw die grens moet tekenen. Wat je de kans geeft ze op te schuiven naar links of naar rechts. Of ze op exact dezelfde plaats te laten liggen. Daarover valt te discussiëren. Maar dan wel met een soepel mens, met een open geest.

Voor deze bijlage selecteerden we 13 opmerkelijke opiniestukken en één leesverhaal die in 2014 op Knack.be verschenen zijn. Een moeilijke keuze uit dat immens (rijke) aanbod. Sommige auteurs zijn gevestigde denkers, anderen nobele onbekenden. Gingen wij op de redactie akkoord met al deze meningen? Absoluut niet. God verhoede zulks. Wel vonden we ze waardevol. Omdat ze brutaal tegen de stroom in gingen, of omdat ze een stroom op gang brachten. Omdat ze vonden dat hét denkkader niet bestaat, of omdat ze vonden dat hun kader stukken interessanter is om de wereld door te bekijken.

Voor 2015 beloven we u met Knack.be alvast meer van hetzelfde - of net niet: een veelheid aan kaders om onze wereld in verandering te bekijken. We blijven u bestoken met zekerheid en twijfel. Zekerheid, omdat we u een zaak toewensen om voor te vechten. Twijfel, opdat we met zijn allen altijd menselijk moeten blijven in dat gevecht. Zoveel is zeker.

Lees meer over:

Onze partners