'We kunnen het niet overlaten aan de jongeren alleen. Dit is een oproep aan alle militanten om hen te mobiliseren en te ondersteunen en dat liefst met een stakingsaanzegging, zodat ze zonder schroom kunnen deelnemen', aldus een woordvoerder van Workers for Climate.

Op 15 maart zullen de hele dag acties plaatsvinden in België. Om iedereen hieraan deel te laten nemen, zijn stakingsaanzeggingen van de Belgische vakbonden nodig.

Mars

Bedoeling van Youth for Climate is om in de voormiddag ervoor te zorgen dat de lokale afdelingen zich in de eigen steden en gemeenten verenigen voor een mars naar een treinstation. Van daaruit kunnen de betogers dan de trein nemen naar Brussel. In de namiddag wordt daar dan opnieuw een grote klimaatmars gehouden.

'We roepen iedereen op om deel te nemen: scholieren, studenten, proffen en vakbonden. Iedereen moet op straat komen die dag', aldus Anuna De Wever van Youth for Climate. Kyra Gantois mikt op 20.000 à 30.000 deelnemers.

'Dit wordt geen klassieke staking, maar iets groots. Elke jongere, leerling, professor en werknemer moet zich hiervoor opmaken', zegt Bakou Mertens van Students for Climate. 'We geraken er niet met klimaatcoaches of meer bomen in de steden. Wat nu in België gebeurt, is historisch en wij willen dit ondersteunen'.

Steun

Ze krijgen de steun van Teachers for Climate en Workers for Climate. 'We willen de jongeren ondersteunen en deze beweging in leven houden', aldus Philip Spruyt van Workers for Climate. 'We roepen de vakbonden en al hun leden op om actief te mobiliseren en een stakingsaanzegging in te dienen. Niet om het werk neer te leggen, maar om te kunnen deelnemen aan de manifestatie.'

'We kunnen niet anders dan fier zijn op onze leerlingen. We staan achter hen en hopen samen met hen op 15 maart op straat te komen', legt Wim Benda van Teachers for Climate uit.

Niet alle vakbonden akkoord

De christelijke vakbond is niet van plan een stakingsaanzegging in te dienen, aldus voorzitter Marc Leemans. 'We steunen die manifestatie, en we roepen zelfs op om deel te nemen. Maar een stakingsaanzegging gaan we niet indienen', aldus Leemans. 'Wie wil deelnemen, dient zelf een inspanning te doen'.

Ook de socialistische vakbond ondersteunt de klimaatbeweging. De beroepscentrales beslissen de komende dagen hoe ze dat precies gaan doen, aldus een woordvoerster. 'Dat kan met een stakingsaanzegging, maar evengoed door korte werkonderbrekingen, infomomenten, ..', aldus de woordvoerster.

De Algemene Centrale - één van de grootste centrales binnen het ABVV - liet al weten een stakingsaanzegging te zullen indienen.

De liberale vakbond zal wellicht ook geen stakingsaanzegging indienen, zegt voorzitter Mario Coppens. 'We tonen ons solidair, maar wellicht volgt geen aanzegging'.

'We kunnen het niet overlaten aan de jongeren alleen. Dit is een oproep aan alle militanten om hen te mobiliseren en te ondersteunen en dat liefst met een stakingsaanzegging, zodat ze zonder schroom kunnen deelnemen', aldus een woordvoerder van Workers for Climate. Op 15 maart zullen de hele dag acties plaatsvinden in België. Om iedereen hieraan deel te laten nemen, zijn stakingsaanzeggingen van de Belgische vakbonden nodig.Bedoeling van Youth for Climate is om in de voormiddag ervoor te zorgen dat de lokale afdelingen zich in de eigen steden en gemeenten verenigen voor een mars naar een treinstation. Van daaruit kunnen de betogers dan de trein nemen naar Brussel. In de namiddag wordt daar dan opnieuw een grote klimaatmars gehouden.'We roepen iedereen op om deel te nemen: scholieren, studenten, proffen en vakbonden. Iedereen moet op straat komen die dag', aldus Anuna De Wever van Youth for Climate. Kyra Gantois mikt op 20.000 à 30.000 deelnemers. 'Dit wordt geen klassieke staking, maar iets groots. Elke jongere, leerling, professor en werknemer moet zich hiervoor opmaken', zegt Bakou Mertens van Students for Climate. 'We geraken er niet met klimaatcoaches of meer bomen in de steden. Wat nu in België gebeurt, is historisch en wij willen dit ondersteunen'. Ze krijgen de steun van Teachers for Climate en Workers for Climate. 'We willen de jongeren ondersteunen en deze beweging in leven houden', aldus Philip Spruyt van Workers for Climate. 'We roepen de vakbonden en al hun leden op om actief te mobiliseren en een stakingsaanzegging in te dienen. Niet om het werk neer te leggen, maar om te kunnen deelnemen aan de manifestatie.''We kunnen niet anders dan fier zijn op onze leerlingen. We staan achter hen en hopen samen met hen op 15 maart op straat te komen', legt Wim Benda van Teachers for Climate uit. De christelijke vakbond is niet van plan een stakingsaanzegging in te dienen, aldus voorzitter Marc Leemans. 'We steunen die manifestatie, en we roepen zelfs op om deel te nemen. Maar een stakingsaanzegging gaan we niet indienen', aldus Leemans. 'Wie wil deelnemen, dient zelf een inspanning te doen'. Ook de socialistische vakbond ondersteunt de klimaatbeweging. De beroepscentrales beslissen de komende dagen hoe ze dat precies gaan doen, aldus een woordvoerster. 'Dat kan met een stakingsaanzegging, maar evengoed door korte werkonderbrekingen, infomomenten, ..', aldus de woordvoerster.De Algemene Centrale - één van de grootste centrales binnen het ABVV - liet al weten een stakingsaanzegging te zullen indienen.De liberale vakbond zal wellicht ook geen stakingsaanzegging indienen, zegt voorzitter Mario Coppens. 'We tonen ons solidair, maar wellicht volgt geen aanzegging'.