Klagers Tomorrowland willen maximaal drie uur muziek per dag

© Belga

Voor de rechtbank in Antwerpen is het kort geding behandeld dat zeven buurtbewoners hebben aangespannen tegen Tomorrowland.

De klagers eisen niet dat het dancefestival in Boom verboden wordt, maar wel dat de geluidsnormen worden nageleefd. “Dat betekent dat er maximum drie uur per dag gespeeld mag worden, wanneer er meer dan 85 decibel geproduceerd wordt en dat het om middernacht stopt”, zegt hun advocate Griet Cnudde.

Bedreigingen

Voor de tiende verjaardag van Tomorrowland plant organisator ID&T twee festivalweekends in juli met in totaal 360.000 bezoekers. Voor de klagers, van wie er intussen drie hebben afgehaakt na bedreigingen, is dat een brug te ver. “Ze hebben altijd al hinder ondervonden, maar door die dubbele editie, waarover overigens zonder overleg met de bewoners beslist werd, wordt de grens van wat ze bereid zijn om te tolereren manifest overschreden”, aldus meester Cnudde. Ze pleitte dat er tot op heden nog geen enkele vergunning werd afgeleverd om Tomorrowland wettig te organiseren.

ID&T, de provincie Antwerpen en de gemeentes Boom en Rumst gebruikten net dat argument om aan te voeren dat het kort geding van de bewoners voorbarig is. De rechter wordt nu immers gevraagd om vooruit te lopen op de beslissingen van de overheden die nog over de vergunningsaanvragen moeten oordelen. ID&T vindt dat de eisen van de klagers over de geluidsnormen bovendien zo drastisch zijn dat het onmogelijk wordt om het festival te laten doorgaan en dat zou zware economische gevolgen kunnen hebben.

Steun van 33 bedrijven

De festivalorganisator krijgt de steun van 33 bedrijven uit binnen- en buitenland, die er financieel belang bij hebben dat Tomorrowland doorgaat. Een van de grootste bedrijven is Brussels Airlines, dat 204 party flights inlegt voor 14.555 festivalgangers. Ook podiumbouwer Stageco, kunstenaar Arne Quinze en verschillende lokale ondernemers en verenigingen scharen zich achter ID&T.

“Tomorrowland is hét paradepaardje van de Belgische creatieve industrie en heeft al tal van nationale en internationale prijzen gewonnen. Het festival leverde de Vlaamse economie vorig jaar 70,6 miljoen euro op. U moet als rechter nu een belangrijke afweging maken tussen de belangen van zeven buurtbewoners die twee keer drie dagen wat nachtrust verliezen en de miljoenen euro’s aan economische schade dat een afgelast Tomorrowland met zich zou meebrengen”, pleitte Olivier Verhulst namens de 33 bedrijven.

De rechter beloofde om op 8 mei ten laatste uitspraak te doen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content