Volgens OpenZuidOpen blijkt uit het akkoord dat de omwonenden "opteren voor eigen belang en de belangen van de buurt volledig uit het oog verliezen". Die laatsten ontkennen dat dan weer met klem.

Begin vorige week bereikten de stad en zes burgers die klacht hadden ingediend tegen de organisatie van de Sinksenfoor op de Gedempte Zuiderdokkeneen een akkoord. Daarin staat dat de foor nog maximaal twee jaar op de Gedempte Zuiderdokken mag blijven. De rest van het akkoord werd door het schepencollege niet bekendgemaakt. Nu blijkt ook dat de stad 45.000 euro betaalt aan de klagers.

Dokken opgengraven

OpenZuidOpen ijvert ervoor dat de Gedempte Zuiderdokken opnieuw worden opengegraven en was eerder al niet te spreken over het stopzetten van de juridische procedures tegen de herbestemming van het plein van parkgebied naar zone van publiek domein. Dat laatste maakt deel uit van het akkoord tussen de stad en zes omwonenden dat stipuleert dat de Sinksenfoor nog twee jaar op de Zuiderdokken kan blijven, maar daarna een andere locatie moet zoeken.

"Het lijkt erop dat de zes bewoners de bestemming van het plein hebben verkocht, waardoor bebouwing en verder organiseren van festiviteiten op de Gedempte Zuiderdokken mogelijk worden", zegt Francis Gruwez van OpenZuidOpen op basis van de uitgelekte inhoud van het akkoord.

Normale afwikkeling van rechtszaken

N-VA-schepen Rob Van de Velde zei in De Ochtend op Radio 1 dat de 45.000 euro een rechtsplegingsvergoeding is, die "de normale afwikkeling van rechtszaken is, in dit geval zelfs meerdere, zeer langdurige zaken".

Bij het afsluiten van een overeenkomst bij het einde van een rechtszaak, zoals het akkoord dat de stad vorige week met de klagers sloot, komen alle elementen op tafel, legde Van de Velde uit. De bewuste vergoeding maakt integraal deel uit van het akkoord en kwam tot stand na het werk van de advocaten. Het is in ieder geval geen "toegift", aldus Van de Velde.

'Klinkklare onzin'

Ook op Radio 1 zei Yasmine Kherbache, fractieleidster van oppositiepartij SP.A in de Antwerpse gemeenteraad, dat de uitleg van het stadsbestuur "klinkklare onzin" is. "Het is absoluut niet verplicht om wat voor kosten dan ook te betalen."

Uit het akkoord blijkt bovendien nog dat de zes klagers zelf mogen bepalen waar de attracties en toekomstige evenementen komen op de Gedempte Zuiderdokken. Zo wordt het spookkasteel, dat voor de deur van een van de klagers stond, verplaatst naar een andere plek.

Van de Velde ontkent dat er daarom sprake zou zijn van "klassenpolitiek". "We hebben voor alle attracties rekening gehouden met waar ze het beste terechtkomen." (Belga/TE)

Volgens OpenZuidOpen blijkt uit het akkoord dat de omwonenden "opteren voor eigen belang en de belangen van de buurt volledig uit het oog verliezen". Die laatsten ontkennen dat dan weer met klem.Begin vorige week bereikten de stad en zes burgers die klacht hadden ingediend tegen de organisatie van de Sinksenfoor op de Gedempte Zuiderdokkeneen een akkoord. Daarin staat dat de foor nog maximaal twee jaar op de Gedempte Zuiderdokken mag blijven. De rest van het akkoord werd door het schepencollege niet bekendgemaakt. Nu blijkt ook dat de stad 45.000 euro betaalt aan de klagers. Dokken opgengravenOpenZuidOpen ijvert ervoor dat de Gedempte Zuiderdokken opnieuw worden opengegraven en was eerder al niet te spreken over het stopzetten van de juridische procedures tegen de herbestemming van het plein van parkgebied naar zone van publiek domein. Dat laatste maakt deel uit van het akkoord tussen de stad en zes omwonenden dat stipuleert dat de Sinksenfoor nog twee jaar op de Zuiderdokken kan blijven, maar daarna een andere locatie moet zoeken. "Het lijkt erop dat de zes bewoners de bestemming van het plein hebben verkocht, waardoor bebouwing en verder organiseren van festiviteiten op de Gedempte Zuiderdokken mogelijk worden", zegt Francis Gruwez van OpenZuidOpen op basis van de uitgelekte inhoud van het akkoord. Normale afwikkeling van rechtszaken N-VA-schepen Rob Van de Velde zei in De Ochtend op Radio 1 dat de 45.000 euro een rechtsplegingsvergoeding is, die "de normale afwikkeling van rechtszaken is, in dit geval zelfs meerdere, zeer langdurige zaken". Bij het afsluiten van een overeenkomst bij het einde van een rechtszaak, zoals het akkoord dat de stad vorige week met de klagers sloot, komen alle elementen op tafel, legde Van de Velde uit. De bewuste vergoeding maakt integraal deel uit van het akkoord en kwam tot stand na het werk van de advocaten. Het is in ieder geval geen "toegift", aldus Van de Velde. 'Klinkklare onzin' Ook op Radio 1 zei Yasmine Kherbache, fractieleidster van oppositiepartij SP.A in de Antwerpse gemeenteraad, dat de uitleg van het stadsbestuur "klinkklare onzin" is. "Het is absoluut niet verplicht om wat voor kosten dan ook te betalen." Uit het akkoord blijkt bovendien nog dat de zes klagers zelf mogen bepalen waar de attracties en toekomstige evenementen komen op de Gedempte Zuiderdokken. Zo wordt het spookkasteel, dat voor de deur van een van de klagers stond, verplaatst naar een andere plek. Van de Velde ontkent dat er daarom sprake zou zijn van "klassenpolitiek". "We hebben voor alle attracties rekening gehouden met waar ze het beste terechtkomen." (Belga/TE)