Het Auditoraat bij de Raad voor de Mededinging bevestigt huiszoekingen bij de Nationale Loterij. Die komen er na klachten van concurrenten over 'Scooore', het product van de Nationale Loterij waarmee kan worden ingezet op voetbalwedstrijden. Er kwamen volgens de mededingingsautoriteiten klachten binnen van meerdere spelers op de markt van sportweddenschappen.

Mogelijke inbreuken

De onderzoekers zijn op zoek naar mogelijke inbreuken als afgestemd bedrag en/of misbruik van machtspositie. Concreet onderzoekt men mogelijke exclusiviteitsbedingen met de distributeurs, met name de dagbladhandels die 'Scoooore' aanbieden.

Ook de mogelijke praktijk van kruissubsidiëring wordt onderzocht. De vraag is of de Nationale Loterij middelen inzet van de markt van loterijen en krasspelen - waar het over een wettelijk monopolie beschikt - voor de ondersteuning van 'Scooore'.

Een derde mogelijk misbruik dat wordt onderzocht, is het gebruik van informatie verworven via dit monopolie van loterijen en krasspelen ten voordele van haar activiteit op de markt van sportweddenschappen.

'Volstrekt in regel'

De Nationale Loterij bevestigt de huiszoekingen en zegt 'volstrekt in regel te zijn'. Volgens het bedrijf gaat het om een normale procedure, en wordt 'in alle sereniteit, vertrouwen en transparantie op een optimale manier' meegewerkt met de mededingingsautoriteiten. De onderzoekers kregen toegang tot alle nodige informatie.

De Nationale Loterij herinnert er nog aan dat zijn komst op de markt van de sportweddenschappen kadert in haar opdracht als openbare dienst en kanalisatieopdracht van het spel in België zoals bepaald in de wet en het beheerscontract. Overigens is de Nationale Loterij onderworpen aan dezelfde wetgeving als de private operatoren. 'Ze volgt dezelfde regels en procedures', luidt het in een reactie.

Competitiestart

De huiszoekingen door de algemene directie Mededinging zijn bezig sinds dinsdag. Ze worden bijgestaan door ICT-experten van de FOD Economie. Vijftien onderzoekers worden ingezet. De huiszoekingen betekenen niet dat de misbruiken vaststaan, benadrukt men bij de mededingingsautoriteiten.

De klachten en de huiszoekingen die daaruit volgen zijn geen toeval: vrijdag start de nieuwe voetbalcompetitie. (Belga/KVDA)

Het Auditoraat bij de Raad voor de Mededinging bevestigt huiszoekingen bij de Nationale Loterij. Die komen er na klachten van concurrenten over 'Scooore', het product van de Nationale Loterij waarmee kan worden ingezet op voetbalwedstrijden. Er kwamen volgens de mededingingsautoriteiten klachten binnen van meerdere spelers op de markt van sportweddenschappen. Mogelijke inbreuken De onderzoekers zijn op zoek naar mogelijke inbreuken als afgestemd bedrag en/of misbruik van machtspositie. Concreet onderzoekt men mogelijke exclusiviteitsbedingen met de distributeurs, met name de dagbladhandels die 'Scoooore' aanbieden. Ook de mogelijke praktijk van kruissubsidiëring wordt onderzocht. De vraag is of de Nationale Loterij middelen inzet van de markt van loterijen en krasspelen - waar het over een wettelijk monopolie beschikt - voor de ondersteuning van 'Scooore'. Een derde mogelijk misbruik dat wordt onderzocht, is het gebruik van informatie verworven via dit monopolie van loterijen en krasspelen ten voordele van haar activiteit op de markt van sportweddenschappen. 'Volstrekt in regel' De Nationale Loterij bevestigt de huiszoekingen en zegt 'volstrekt in regel te zijn'. Volgens het bedrijf gaat het om een normale procedure, en wordt 'in alle sereniteit, vertrouwen en transparantie op een optimale manier' meegewerkt met de mededingingsautoriteiten. De onderzoekers kregen toegang tot alle nodige informatie. De Nationale Loterij herinnert er nog aan dat zijn komst op de markt van de sportweddenschappen kadert in haar opdracht als openbare dienst en kanalisatieopdracht van het spel in België zoals bepaald in de wet en het beheerscontract. Overigens is de Nationale Loterij onderworpen aan dezelfde wetgeving als de private operatoren. 'Ze volgt dezelfde regels en procedures', luidt het in een reactie. Competitiestart De huiszoekingen door de algemene directie Mededinging zijn bezig sinds dinsdag. Ze worden bijgestaan door ICT-experten van de FOD Economie. Vijftien onderzoekers worden ingezet. De huiszoekingen betekenen niet dat de misbruiken vaststaan, benadrukt men bij de mededingingsautoriteiten. De klachten en de huiszoekingen die daaruit volgen zijn geen toeval: vrijdag start de nieuwe voetbalcompetitie. (Belga/KVDA)