Een rapport van de Algemene Inspectie pleit de politie vrij van fouten bij de repatriëring van een Nigeriaanse vrouw begin mei. Volgens PS'er Emir Kir behandelde de politie haar op een onmenselijke manier, maar het rapport wijst juist Kir aan als aanstoker. Dat schrijven de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Op 12 mei verzette een Nigeriaanse vrouw zich tegen haar repatriëring. De politie had haar al vier keer proberen uitwijzen, maar ook de vijfde poging verliep niet zonder slag of stoot. Aan boord van de vlucht naar Casablanca zat ook PS-kamerlid Emir Kir. Volgens politiebronnen zou hij zelf de opstand mee hebben uitgelokt. Kir zelf zei enkel tussenbeide te zijn gekomen 'om een einde te maken aan het psychische en fysieke geweld van de agenten.'

Professioneel gehandeld

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vroeg de Algemene Inspectie, de dienst die de politiewerking controleert, om Kirs beschuldigingen na te gaan. Volgens het rapport hebben de agenten professioneel gehandeld en werd er geen buitensporig geweld gebruikt. Wel heeft Kirs houding 'actief bijgedragen tot een verhoogde spanning in het vliegtuig.'

Op vraag van Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de FOD Binnenlandse Zaken ook een klacht ingediend bij het parket. Kir wordt onder meer aangeklaagd voor schending van de luchtvaartwet, die verbiedt bevelen van de gezagvoerder te negeren. (Belga/AVE)

Een rapport van de Algemene Inspectie pleit de politie vrij van fouten bij de repatriëring van een Nigeriaanse vrouw begin mei. Volgens PS'er Emir Kir behandelde de politie haar op een onmenselijke manier, maar het rapport wijst juist Kir aan als aanstoker. Dat schrijven de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen.Op 12 mei verzette een Nigeriaanse vrouw zich tegen haar repatriëring. De politie had haar al vier keer proberen uitwijzen, maar ook de vijfde poging verliep niet zonder slag of stoot. Aan boord van de vlucht naar Casablanca zat ook PS-kamerlid Emir Kir. Volgens politiebronnen zou hij zelf de opstand mee hebben uitgelokt. Kir zelf zei enkel tussenbeide te zijn gekomen 'om een einde te maken aan het psychische en fysieke geweld van de agenten.'Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vroeg de Algemene Inspectie, de dienst die de politiewerking controleert, om Kirs beschuldigingen na te gaan. Volgens het rapport hebben de agenten professioneel gehandeld en werd er geen buitensporig geweld gebruikt. Wel heeft Kirs houding 'actief bijgedragen tot een verhoogde spanning in het vliegtuig.'Op vraag van Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de FOD Binnenlandse Zaken ook een klacht ingediend bij het parket. Kir wordt onder meer aangeklaagd voor schending van de luchtvaartwet, die verbiedt bevelen van de gezagvoerder te negeren. (Belga/AVE)