De beelden die Animal Rights maakte van dierenleed bij ongeschikte kuikens in een broeierij in Tielt, zijn "slechts het topje van de ijsberg". Dat zegt GAIA donderdag. De dierenrechtenorganisatie eist dan ook een grondige hervorming van het productiesysteem.

"Het hele intensieve systeem van kippenvleesproductie van broeierij tot slachterij in ons land, is een aaneenschakeling van grootschalig dierenleed", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Omdat de kippen worden vetgemest, kunnen hun gewrichten het eigen lichaamsgewicht niet meer dragen, hebben ze chronische pijn en kampen ze met ademhalingsproblemen. Daarnaast zitten ze met 23 of meer opeengepakt op één vierkante meter en worden ze soms onvoldoende verdoofd voor ze worden gekeeld, luidt het. Daarom eist GAIA een grondige hervorming van "alle intensieve productieschakels, van broeierij tot slachthuis".

"De Vlaamse regering moet onder andere absoluut het gebruik van snelgroeiende vleeskippenrassen verbieden, het gebruik van trager groeiende rassen wettelijk opleggen en het aantal vleeskuikens per vierkante meter beperken, in ieder geval onder de vijftien", zegt Vandenbosch.

Ondertussen heeft de inspectiedienst na een eerste controle van de broeierij in Tielt waar Animal Rights beelden maakte van dierenleed bij ongeschikte kuikens, nog niet veel conclusies kunnen trekken. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) laat weten dat nog verdere inspecties zullen worden georganiseerd.

Op de beelden van Animal Rights is onder meer te zien hoe de kuikens in de Tieltse broeierij meteen gekeurd worden wanneer ze uit het ei komen. Van sommige kuikens die ongeschikt worden geacht, omdat ze bijvoorbeeld te klein zijn of afwijkingen vertonen, wordt de nek gebroken. Andere kuikens worden dan weer verdronken in een emmer water of belanden levend in een afvalcontainer. Het bedrijf ontkent volgens Weyts formeel dat er kuikens systematisch verdronken worden of de nek wordt gebroken.

Uit de eerste controle kan de inspectie ook weinig conclusies trekken, klinkt het. Dat komt omdat er een uitbraak is van vogelgriep in Oostkamp, waardoor er quasi geen vraag is op de markt en dus weinig activiteit in de broeierij, maar ook omdat de kippen op donderdag vertrekken naar de verschillende afnemers. "Het is op dit moment dus moeilijk om vaststellingen te doen en bewijzen te vinden. Ik zal dus verdere inspecties in het bedrijf bevelen en er bij wijze van voorlopige maatregel de bedrijfsvoering nauwgezet laten opvolgen door ook de volgende dagen inspecteurs van dierenwelzijn een oog in het zeil te laten houden", zegt de minister.

Hij wijst er daarnaast op dat vanaf dit jaar onaangekondigde inspecties zullen plaatsvinden in de pluimveeslachthuizen dankzij een verdubbeling van de capaciteit van de inspectiedienst dierenwelzijn.

Lees ook: Animal Rights: 'Gaat Weyts echt maatregelen treffen of wordt het opnieuw een slappe vertoning?'

De beelden die Animal Rights maakte van dierenleed bij ongeschikte kuikens in een broeierij in Tielt, zijn "slechts het topje van de ijsberg". Dat zegt GAIA donderdag. De dierenrechtenorganisatie eist dan ook een grondige hervorming van het productiesysteem."Het hele intensieve systeem van kippenvleesproductie van broeierij tot slachterij in ons land, is een aaneenschakeling van grootschalig dierenleed", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Omdat de kippen worden vetgemest, kunnen hun gewrichten het eigen lichaamsgewicht niet meer dragen, hebben ze chronische pijn en kampen ze met ademhalingsproblemen. Daarnaast zitten ze met 23 of meer opeengepakt op één vierkante meter en worden ze soms onvoldoende verdoofd voor ze worden gekeeld, luidt het. Daarom eist GAIA een grondige hervorming van "alle intensieve productieschakels, van broeierij tot slachthuis". "De Vlaamse regering moet onder andere absoluut het gebruik van snelgroeiende vleeskippenrassen verbieden, het gebruik van trager groeiende rassen wettelijk opleggen en het aantal vleeskuikens per vierkante meter beperken, in ieder geval onder de vijftien", zegt Vandenbosch.Ondertussen heeft de inspectiedienst na een eerste controle van de broeierij in Tielt waar Animal Rights beelden maakte van dierenleed bij ongeschikte kuikens, nog niet veel conclusies kunnen trekken. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) laat weten dat nog verdere inspecties zullen worden georganiseerd.Op de beelden van Animal Rights is onder meer te zien hoe de kuikens in de Tieltse broeierij meteen gekeurd worden wanneer ze uit het ei komen. Van sommige kuikens die ongeschikt worden geacht, omdat ze bijvoorbeeld te klein zijn of afwijkingen vertonen, wordt de nek gebroken. Andere kuikens worden dan weer verdronken in een emmer water of belanden levend in een afvalcontainer. Het bedrijf ontkent volgens Weyts formeel dat er kuikens systematisch verdronken worden of de nek wordt gebroken. Uit de eerste controle kan de inspectie ook weinig conclusies trekken, klinkt het. Dat komt omdat er een uitbraak is van vogelgriep in Oostkamp, waardoor er quasi geen vraag is op de markt en dus weinig activiteit in de broeierij, maar ook omdat de kippen op donderdag vertrekken naar de verschillende afnemers. "Het is op dit moment dus moeilijk om vaststellingen te doen en bewijzen te vinden. Ik zal dus verdere inspecties in het bedrijf bevelen en er bij wijze van voorlopige maatregel de bedrijfsvoering nauwgezet laten opvolgen door ook de volgende dagen inspecteurs van dierenwelzijn een oog in het zeil te laten houden", zegt de minister. Hij wijst er daarnaast op dat vanaf dit jaar onaangekondigde inspecties zullen plaatsvinden in de pluimveeslachthuizen dankzij een verdubbeling van de capaciteit van de inspectiedienst dierenwelzijn.