‘Kindergeld afpakken van scholieren die een dag te vroeg op vakantie vertrekken’

Mieke Van Hecke © Belga

Ondanks een nieuwe wet tegen het luxeverzuim zijn toch weer honderden gezinnen voor de start van de schoolvakantie al met kun kinderen op vakantie vertrokken. Mieke Van Hecke stelt nu voor om deze mensen tijdelijk hun kindergeld af te pakken.

Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het katholiek onderwijs, stelt voor om tijdelijk het kindergeld in te trekken als leerlingen spijbelen om vroeger op vakantie te kunnen. “Zo zien hun ouders misschien eindelijk het belang hiervan in”, zegt ze in Het Laatste Nieuws.

Luxeverzuim

Ondanks een nieuwe, strengere wet om het luxeverzuim tegen te gaan, zijn vrijdag op Brussels Airport alweer honderden gezinnen met kinderen op reis vertrokken. Mieke Van Hecke is het grondig beu. “We hebben er nu werkelijk alles aan gedaan om dit fenomeen in te perken: er is een nieuwe wet, de scholen zorgen voor opvang en activiteiten tot de laatste dag en de dokters schrijven veel minder makkelijk briefjes uit. En toch werkt dit niet, omdat sommige ouders gewoon niet mee willen. Zeer jammer”, vindt ze.

Kindergeld

“We moeten dan ook nadenken over sancties. De schooltoelage of het kindergeld tijdelijk – bijvoorbeeld de maand na de overtreding – intrekken, lijkt de enige manier om deze ouders te treffen. Zo beseffen ze misschien hoe belangrijk het is om kinderen tot de laatste dag naar school te laten gaan.”

Ook de koepel van het gemeenschapsonderwijs is het ermee eens dat de ouders aangepakt moeten worden, maar voor hen zijn sancties een allerlaatste redmiddel. “We hopen dat verder sensibiliseren toch nog een oplossing kan brengen”, aldus woordvoerster Sarina Simenon. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content