Uit een groot onderzoek van het Interdisciplinair Project voor de Optimalisatie van Scheidingstrajecten (IPOS) naar de levenskwaliteit van gezinnen in scheiding blijkt dat kinderen er minder onder lijden dan ouders.

Kinderen ervaren eerder een gevoel van opluchting bij de scheiding van hun ouders. "Niet waar en bij wie ze wonen, is voor kinderen het belangrijkste, maar wel de kwaliteit van de relaties die ze hebben met hun beide ouders", zegt de Gentse professor Ann Buysse.

"Voor ouders is het wellicht erger dat ze hun kinderen niet meer elke avond kunnen onderstoppen dan voor de kinderen zelf", aldus professor Buysse die samen met verschillende universiteiten meewerkte aan het onderzoek.

Ouders boeten tijdens het scheidingsproces meer aan levenskwaliteit in dan de kinderen. Ze zijn minder tevreden over hun leven op emotioneel, materiaal, fysiek en relationeel vlak. Daarnaast hebben ze een lagere productiviteit en participeren ze minder in de maatschappij.

Bij een echtscheiding met onderlinge toestemming zijn er minder conflicten dan bij scheidingen die uitgevochten worden voor de rechtbank.

Uit een groot onderzoek van het Interdisciplinair Project voor de Optimalisatie van Scheidingstrajecten (IPOS) naar de levenskwaliteit van gezinnen in scheiding blijkt dat kinderen er minder onder lijden dan ouders. Kinderen ervaren eerder een gevoel van opluchting bij de scheiding van hun ouders. "Niet waar en bij wie ze wonen, is voor kinderen het belangrijkste, maar wel de kwaliteit van de relaties die ze hebben met hun beide ouders", zegt de Gentse professor Ann Buysse. "Voor ouders is het wellicht erger dat ze hun kinderen niet meer elke avond kunnen onderstoppen dan voor de kinderen zelf", aldus professor Buysse die samen met verschillende universiteiten meewerkte aan het onderzoek. Ouders boeten tijdens het scheidingsproces meer aan levenskwaliteit in dan de kinderen. Ze zijn minder tevreden over hun leven op emotioneel, materiaal, fysiek en relationeel vlak. Daarnaast hebben ze een lagere productiviteit en participeren ze minder in de maatschappij. Bij een echtscheiding met onderlinge toestemming zijn er minder conflicten dan bij scheidingen die uitgevochten worden voor de rechtbank.