‘Kinderen gescheiden ouders hebben minder zin om te trouwen’

Trouwbeurs in Kortrijk © Belga

Kinderen van gescheiden ouders met een regeling van co-ouderschap, hebben minder zin om later zelf te trouwen. Trouwens, in het algemeen voelen kinderen van gescheiden ouders minder de behoefte om te trouwen.

Dat blijkt uit onderzoek aan de VUB waarover De Morgen bericht.

Bij twee op drie scheidingen zijn kinderen betrokken. Onderzoeker Lindsay Theunis analyseerde op basis van het grote onderzoek “Scheiding in Vlaanderen” de gegevens van bijna negenhonderd kinderen van gescheiden en getrouwde koppels. Theunis vergeleek hun perspectieven op relaties.

Zo blijkt dat co-ouderschap tot minder enthousiasme over het huwelijk leidt. “Wie als kind continu van vader naar moeder verhuist, is significant minder geneigd om zelf te gaan trouwen dan kinderen die bij één ouder wonen. Het heen en weer reizen en voortdurend afscheid moeten nemen van omgeving en vriendjes werkt dat waarschijnlijk in de hand.”

Vader-dochter

Een tweede opvallend effect is de band tussen kind en ouder. “En dan vooral tussen vader en dochter. Hoe het komt, kunnen we nog niet met zekerheid zeggen, maar als zij een goede verhouding hebben is de kans groter dat de dochter positiever tegenover het huwelijk staat.”

In het algemeen geldt dat kinderen van gescheiden ouders vaker niet willen trouwen dan kinderen van koppels die nog samen zijn.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content