Kinderbijslag: ‘Duur systeem dat geen kinderen uit armoede haalt’

© iStock

Het nieuwe kinderbijslagsysteem leidt tot een budgettair tekort en zal kinderen niet uit de armoede halen, meent Groen.

“Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen en de Vlaamse regering moeten in tweede zit terugkomen met hun systeem voor kinderbijslag, want het nieuwe kinderbijslagsysteem leidt tot een budgettair tekort en zal kinderen niet uit de armoede halen”. Zo heeft Groen-parlementslid Elke Van den Brandt gereageerd op het onderzoek van het Centrum voor Sociaal Beleid van de Universiteit Antwerpen over de nieuwe kinderbijslag.

Volgens Groen “doorprikt het onderzoek de blaasjes die de regering-Bourgeois de mensen wilde wijsmaken”.

Zware buis

De partij concludeert dat het nieuwe model de middenklasse doet achteruitgaan, budgettair tot een tekort van 300 miljoen euro per jaar leidt en geen impact heeft op armoede. “Een duur systeem dat geen kinderen uit armoede haalt, dat is een zware buis”, besluit Groen, die ook vraagt dat de regering de bevriezing van de huidige kinderbijslag ongedaan maakt.

De Vlaamse regering voert momenteel een armoedetoets uit. N-VA-fractieleider Matthias Diependaele merkt ook op dat kinderbijslag niet het enige instrument tegen kinderarmoede is. Er wordt ook ingezet op jobs, zo stipte hij aan in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Als Groen meer wil inzetten op kinderbijslag, dan zal het basisbedrag naar beneden gaan voor een heel groot deel van de mensen, waarschuwt Diependaele. “Dan ga je de ruime middenklasse minder moeten geven. Dat is een keuze die we niet gemaakt hebben om het draagvlak voor de kinderbijslag overeind te houden.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content