‘Kim De Gelder kan schadevergoedingen nooit betalen’

© Belga

Kim De Gelder moet aan zijn slachtoffers hogere schadevergoedingen betalen dan gevraagd door de verdediging.

Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder, had gevraagd dat het hof zich zou baseren op de indicatieve tabellen, maar het hof legde tot drie keer hogere schadevergoedingen op. De slachtoffers hadden alles samen een bedrag van bijna twee miljoen euro gevorderd. Het totale bedrag van toegekende schadevergoeding is ongeveer 1.027.000 euro, waarvan 90.000 euro provisioneel.

Fonds voor slachtoffers zal moeten tussenkomen

“De toegekende bedragen liggen inderdaad hoger dan de indicatieve tabellen, maar niet zo hoog als de burgerlijke partijen gevraagd hebben”, zegt Haentjens. De nabestaanden van de overleden slachtoffers die door het kantoor van Jef Vermassen vertegenwoordigd worden, hadden bijvoorbeeld een bedrag van elk 60.000 euro morele schadevergoeding gevraagd. Het hof legde maximale bedragen van 30.000 euro op per slachtoffer.

“Het fonds voor slachtoffers van opzettelijke gewelddaden zal sowieso moeten tussenkomen, want mijn cliënt kan de schadevergoedingen nooit betalen”, zei Haentjens, die sprak van een ‘arrest in redelijkheid’.

Vergoeding voor nog niet geboren kinderen

“Bijzondere omstandigheden verantwoorden grotere bedragen”, zei assisenvoorzitter Koen Defoort. “Kim De Gelder heeft op een afgrijselijke wijze een raid uitgevoerd en heeft niet te beschrijven leed veroorzaakt. Dat is niet te vergelijken met wanbedrijven of verkeersmisdrijven.”

Het hof oordeelde dat ook niet-gekwetste slachtoffers en heel jonge kinderen wel degelijk morele schade geleden hebben. Ook de op het moment van de feiten nog niet geboren kinderen van de ouders die hun kindje verloren, hebben volgens het hof recht op een schadevergoeding. “De kinderen die nooit hun broertje hebben leren kennen, hebben ook schade geleden”, oordeelde het hof.

Agent krijgt geen vergoeding

Voor vier slachtoffers moet nog bijkomend onderzoek uitgevoerd worden en werd een wetsdokter aangesteld. Een agent van de lokale politie van Dendermonde, die mee de vaststellingen deed in het kinderdagverblijf en als slachtofferbejegenaar werkte, krijgt geen schadevergoeding. De politieman vroeg aanvankelijk een provisionele schadevergoeding van 145.000 euro, het hoogste bedrag van alle vorderingen, omdat hij leed aan PTSS (posttraumatische stressstoornis). Het hof wees zijn eis af bij gebrek aan een oorzakelijk verband met de feiten gepleegd door Kim De Gelder.

Het Gentse hof van assisen veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogingen. De jury achtte De Gelder toerekeningsvatbaar en schuldig aan de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene op 16 januari 2009. Ook aan de moorden op 23 januari 2009 op de twee baby’s Corneel en Leon en de 54-jarige kinderverzorgster Marita Blindeman in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde, werd De Gelder schuldig verklaard. De Gelder was ook schuldig aan de moordpoging op de 22 aanwezigen in Fabeltjesland en de moordpoging op het gezin in Vrasene, buren van Elza Van Raemdonck. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content