In het Vlaams Parlement is het bijzondere kiesdecreet woensdagnacht goedgekeurd. Opvallend: dat gebeurde met de steun van het Vlaams Belang.

Met het decreet wilden de meerderheidspartijen CD&V, N-VA en SP.A een provinciale kieskring invoeren en het aantal provincieraadsleden afbouwen. Na een ongezien chaotische marathonzitting leverde Vlaams Belang uiteindelijk de nodige tweederdemeerderheid in ruil voor het schrappen van de provinciale kiesdrempel.

Eisen

Voor een tweederdemeerderheid moest de meerderheid op de oppositie rekenen. Daarbij werd in de eerste plaats aan Open VLD gedacht. Die partij vroeg in ruil voor steun een toegeving rond een liberale eis zoals de afschaffing van de opkomstplicht, de rechtstreekse burgemeestersverkiezing of het neutraliseren van het gewicht van de lijststem. Naar die eisen had de meerderheid geen oren.

Vlaams Belang was bereid het ganse decreet te steunen, op voorwaarde dat de voorziene provinciale kiesdrempel zou sneuvelen.

Chaos

Dat scenario was zich volop aan het voltrekken toen het bij de stemmingen volledig in het honderd liep. De stemmingen werden onderbroken en wat volgde was een ongeziene chaos. Er was juridische onduidelijkheid en de vergadering werd talloze keren geschorst.

Na al dat tumult werd het decreet uiteindelijk toch met een tweederdemeerderheid goedgekeurd dankzij de steun van het Vlaams Belang.

Cordon sanitaire De andere oppositiepartijen reageerden achteraf bijzonder verbolgen op de vaudeville in het Vlaamse halfrond. Open VLD, LDD en Groen! wijzen erop dat het cordon sanitaire doorbroken werd.

'De meerderheid heeft deze gigantische chaos zelf georganiseerd,' zei Open VLD-fractieleider Sas Van Rouveroij. 'Wij wilden op een volwassen manier onderhandelen, maar nu hebben ze het decreet moeten stemmen met een doorbreking van het cordon sanitaire'.

LDD'er Lode Vereeck sprak achteraf van een 'schaamtelijk schouwspel'. Ook Groen!-fractieleider Filip Watteeuw was bijzonder scherp: 'Dit is ongelooflijk knoeiwerk van de meerderheid'.

SP.A-fractieleider John Crombez verdedigt zich tegen die kritiek: 'Dat het Vlaams Belang het decreet mee goedkeurt, hebben wij niet in de hand. Maar je kan van ons toch niet verwachten dat we tegen ons eigen decreet stemmen'.

'Splijtzwam'

Ook bij Vlaams Belang was men nadien niet te spreken over het schouwspel. Tegelijk is de partij wel blij dat het zijn slag grotendeels heeft thuisgehaald.

Dat de meerderheid de steun van het Vlaams Belang nodig had, is ook koren op de molen van fractieleider Filip Dewinter. 'Het is eens te meer bewezen dat het cordon sanitaire een splijtzwam vormt in de meerderheid', aldus Dewinter. (Belga/KVDA)

In het Vlaams Parlement is het bijzondere kiesdecreet woensdagnacht goedgekeurd. Opvallend: dat gebeurde met de steun van het Vlaams Belang. Met het decreet wilden de meerderheidspartijen CD&V, N-VA en SP.A een provinciale kieskring invoeren en het aantal provincieraadsleden afbouwen. Na een ongezien chaotische marathonzitting leverde Vlaams Belang uiteindelijk de nodige tweederdemeerderheid in ruil voor het schrappen van de provinciale kiesdrempel. Eisen Voor een tweederdemeerderheid moest de meerderheid op de oppositie rekenen. Daarbij werd in de eerste plaats aan Open VLD gedacht. Die partij vroeg in ruil voor steun een toegeving rond een liberale eis zoals de afschaffing van de opkomstplicht, de rechtstreekse burgemeestersverkiezing of het neutraliseren van het gewicht van de lijststem. Naar die eisen had de meerderheid geen oren. Vlaams Belang was bereid het ganse decreet te steunen, op voorwaarde dat de voorziene provinciale kiesdrempel zou sneuvelen. Chaos Dat scenario was zich volop aan het voltrekken toen het bij de stemmingen volledig in het honderd liep. De stemmingen werden onderbroken en wat volgde was een ongeziene chaos. Er was juridische onduidelijkheid en de vergadering werd talloze keren geschorst. Na al dat tumult werd het decreet uiteindelijk toch met een tweederdemeerderheid goedgekeurd dankzij de steun van het Vlaams Belang. Cordon sanitaire De andere oppositiepartijen reageerden achteraf bijzonder verbolgen op de vaudeville in het Vlaamse halfrond. Open VLD, LDD en Groen! wijzen erop dat het cordon sanitaire doorbroken werd. 'De meerderheid heeft deze gigantische chaos zelf georganiseerd,' zei Open VLD-fractieleider Sas Van Rouveroij. 'Wij wilden op een volwassen manier onderhandelen, maar nu hebben ze het decreet moeten stemmen met een doorbreking van het cordon sanitaire'. LDD'er Lode Vereeck sprak achteraf van een 'schaamtelijk schouwspel'. Ook Groen!-fractieleider Filip Watteeuw was bijzonder scherp: 'Dit is ongelooflijk knoeiwerk van de meerderheid'. SP.A-fractieleider John Crombez verdedigt zich tegen die kritiek: 'Dat het Vlaams Belang het decreet mee goedkeurt, hebben wij niet in de hand. Maar je kan van ons toch niet verwachten dat we tegen ons eigen decreet stemmen'. 'Splijtzwam' Ook bij Vlaams Belang was men nadien niet te spreken over het schouwspel. Tegelijk is de partij wel blij dat het zijn slag grotendeels heeft thuisgehaald. Dat de meerderheid de steun van het Vlaams Belang nodig had, is ook koren op de molen van fractieleider Filip Dewinter. 'Het is eens te meer bewezen dat het cordon sanitaire een splijtzwam vormt in de meerderheid', aldus Dewinter. (Belga/KVDA)