Khattabi gooit handdoek in de ring

Zakia Khattabi

Ecolo-kamerlid en gewezen covoorzitster Zakia Khattabi zal haar mandaat in de Kamer voortzetten. Dat kondigde ze vrijdag op Twitter aan nog voor de geheime stemming in de Senaat van start was gegaan over haar voordracht tot rechter bij het Grondwettelijk Hof. Die stemming verloor ze uiteindelijk.

‘Door de verkiezingsoverwinning, waar ik mijn partij naar geleid heb, kan mijn partij de zetel van Jean-Pierre Snappe in het Grondwettelijk Hof behouden en ik had ervoor gekozen mij kandidaat te stellen voor zijn opvolging. De vier jaar voorzitterschap en het einde van dat mandaat hebben veel van mij gevraagd. Daarom wilde ik de prachtige gelegenheid grijpen om mijn engagement voor de rechtstaat een nieuwe vorm te geven. Anderen hebben daar anders over beslist. Ik neem daar akte van’, lichtte ze nog toe.

Na de aankondiging vrijdag van partijvoorziter Georges-Louis Bouchez, dat de MR de voordracht van Khattabi niet zou steunen, leken haar kansen op een voordracht door de Senaat volledig geslonken te zijn.

In de Senaat zelf zorgde het dossier van de voordracht van Khattabi als rechter bij het Grondwettelijk Hof voor heel wat verbaal tumult. Ecolo-Groen-fractieleidster Hélène Ryckmans wilde de kandidatuur verdedigen, maar werd de mond gesnoerd door senaatsvoorzitster Sabine Laruelle (MR) die stelde dat er niet over de kandidaten gesproken mocht worden. Toen daarna Vlaams Belang-fractieleider Guy D’haeseleer zijn uiteenzetting wilde starten, werd ook hij door Laruelle onderbroken, maar hij weigerde te stoppen, ook niet toen hem het woord afgenomen werd en de microfoon uitgeschakeld werd.

Ondanks het feit dat Khattabi de handdoek in de ring gooide, ging de stemming gewoon door. Na twee stemmingen heeft Zakia Khattabi, zoals verwacht, niet de tweederdenmeerderheid gehaald. De procedure voor de voordracht zal nu voor de derde maal opnieuw opgestart worden.

Aan de tweede geheime stemming namen nog 58 senatoren deel. Er waren 19 blanco of ongeldige stemmen. Opnieuw kreeg Khattabi 28 stemmen achter haar naam, haar partijgenote Cécile Thibaut kreeg er 11.

Senaatsvoorzitster Sabine Laruelle kondigde daarop aan dat de procedure voor een derde maal zal opgestart worden met de oproep tot kandidaten.

Partner Content