Eigenaars van zonnepanelen zullen niet langer drie keer langs de kassa kunnen passeren.

Freya Van den Bossche, minister van Energie

"In verhouding tot het rendement is zonne-energie de duurste technologie", zegt Freya Van den Bossche in De Standaard. "En toch hebben we iedereen massaal in die richting geduwd." Voor de grote parken met zonnepanelen bij bedrijven noemt de minister de kostprijs "niet te verantwoorden". Windmolens zijn volgens haar een veel beter alternatief.

Zonnepanelen niet eerste optie

Ook voor particulieren zouden zonnepanelen niet de eerste optie mogen zijn. "Je huis isoleren blijft nog altijd de belangrijkste investering. En als je dan toch zonnepanelen legt, gebruik je die beter om water te verwarmen dan om stroom op te wekken. Maar de overheid heeft iedereen massaal naar de minder rendabele opties geduwd", zegt ze.

Minder subsidies, faire bijdrage

Van den Bossche wil tegen de herfst een blauwdruk klaar hebben van een hertekend Vlaams energiebeleid. "Wie zonnepanelen legt, zal nog altijd een lage elektriciteitsfactuur hebben, maar zal minder subsidies krijgen en zal een faire bijdrage aan het netwerk moeten doen. Je zal niet langer drie keer langs de kassa kunnen passeren."

Protest tegen prijsverhoging

De minister heeft ook bij de federale energieregulator Creg geprotesteerd tegen de manier waarop netbeheerder Eandis de prijzen verhoogt. Ze neemt het niet dat sommige regio's veel meer moeten betalen dan andere en dat het verschil pas na een jaar verrekend wordt. (Belga/EE)

"In verhouding tot het rendement is zonne-energie de duurste technologie", zegt Freya Van den Bossche in De Standaard. "En toch hebben we iedereen massaal in die richting geduwd." Voor de grote parken met zonnepanelen bij bedrijven noemt de minister de kostprijs "niet te verantwoorden". Windmolens zijn volgens haar een veel beter alternatief. Zonnepanelen niet eerste optie Ook voor particulieren zouden zonnepanelen niet de eerste optie mogen zijn. "Je huis isoleren blijft nog altijd de belangrijkste investering. En als je dan toch zonnepanelen legt, gebruik je die beter om water te verwarmen dan om stroom op te wekken. Maar de overheid heeft iedereen massaal naar de minder rendabele opties geduwd", zegt ze. Minder subsidies, faire bijdrage Van den Bossche wil tegen de herfst een blauwdruk klaar hebben van een hertekend Vlaams energiebeleid. "Wie zonnepanelen legt, zal nog altijd een lage elektriciteitsfactuur hebben, maar zal minder subsidies krijgen en zal een faire bijdrage aan het netwerk moeten doen. Je zal niet langer drie keer langs de kassa kunnen passeren." Protest tegen prijsverhoging De minister heeft ook bij de federale energieregulator Creg geprotesteerd tegen de manier waarop netbeheerder Eandis de prijzen verhoogt. Ze neemt het niet dat sommige regio's veel meer moeten betalen dan andere en dat het verschil pas na een jaar verrekend wordt. (Belga/EE)