De Brugse bisschop Jozef De Kesel is de nieuwe aartsbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Dat raakte eerder al bekend, en is vandaag bevestigd op een persconferentie. De Kesel was een van de drie namen op het lijstje dat de pauselijke nuntius in Brussel naar het Vaticaan had gestuurd, naast Johan Bonny en Lode Van Hecke. De jongste weken werd vooral de Antwerpse bisschop Bonny genoemd, maar uiteindelijk werd het dus De Kesel.

Zijn voorganger, Mgr. André Léonard, had op 6 mei zijn ontslag aangeboden aan paus Franciscus. De Kesel wordt officieel aartsbisschop op 12 december om 15.00 uur, wanneer hij bezit neemt van de nieuwe katheder in de kathedraal, aldus Tommy Scholtes van de Bisschoppenconferentie.

Seculiere maatschappij

Mgr. De Kesel zei verrast te zijn over zijn benoeming. 'Ik was vijf jaar bezig in Brugge en misschien dacht men dat het beter was om daar nog even verder te doen. Bovendien waren er nog veel andere goede kandidaten', zei hij. De Kesel was in het verleden al hulpbisschop van Brussel en van Vlaams-Brabant en Mechelen en werkte samen met kardinaal Danneels en aartsbisschop Léonard. 'Ik ben heel gelukkig geweest tijdens mijn passage in Brussel', aldus De Kesel. Hij benadrukt dat hij met plezier zal samenwerken met de drie hulpbisschoppen in het aartsbisdom.

De Kesel ging niet uit de weg dat de Kerk een crisis doormaakt, en dat er moet nagedacht worden over de plaats van de religie in onze seculiere maatschappij. 'Een crisis is echter ook positief, want zo krijgen we de kans om een nieuwe toekomst uit te bouwen', aldus De Kesel.

Dialoog tussen godsdiensten

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft monseigneur Jozef De Kesel gefeliciteerd met zijn aanstelling tot aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Bourgeois wenst de bisschop van Brugge 'een sterk en moderniserend mandaat' toe, met 'een actieve rol voor de Katholieke Kerk in onze pluralistische samenleving.'

Geert Bourgeois, Belga Image
Geert Bourgeois © Belga Image

Bourgeois spreekt in een persmededeling ook de hoop uit dat De Kesel als nieuwe aartsbisschop verder werk zal maken van de levensbeschouwelijke dialoog, onder andere op basis van de Verklaring van de Vlaamse overheid en de godsdiensten en levensbeschouwingen van 2014.

In maart vorig jaar ondertekende Bourgeois als toenmalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Inburgering een verklaring met vertegenwoordigers van de zeven officieel erkende erediensten en levensbeschouwingen. Daarin gaan de overheid en de godsdiensten en levensbeschouwingen het engagement aan om een dialoog te voeren over maatschappelijke thema's. (Belga/AVE)

De Brugse bisschop Jozef De Kesel is de nieuwe aartsbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Dat raakte eerder al bekend, en is vandaag bevestigd op een persconferentie. De Kesel was een van de drie namen op het lijstje dat de pauselijke nuntius in Brussel naar het Vaticaan had gestuurd, naast Johan Bonny en Lode Van Hecke. De jongste weken werd vooral de Antwerpse bisschop Bonny genoemd, maar uiteindelijk werd het dus De Kesel.Zijn voorganger, Mgr. André Léonard, had op 6 mei zijn ontslag aangeboden aan paus Franciscus. De Kesel wordt officieel aartsbisschop op 12 december om 15.00 uur, wanneer hij bezit neemt van de nieuwe katheder in de kathedraal, aldus Tommy Scholtes van de Bisschoppenconferentie. Mgr. De Kesel zei verrast te zijn over zijn benoeming. 'Ik was vijf jaar bezig in Brugge en misschien dacht men dat het beter was om daar nog even verder te doen. Bovendien waren er nog veel andere goede kandidaten', zei hij. De Kesel was in het verleden al hulpbisschop van Brussel en van Vlaams-Brabant en Mechelen en werkte samen met kardinaal Danneels en aartsbisschop Léonard. 'Ik ben heel gelukkig geweest tijdens mijn passage in Brussel', aldus De Kesel. Hij benadrukt dat hij met plezier zal samenwerken met de drie hulpbisschoppen in het aartsbisdom. De Kesel ging niet uit de weg dat de Kerk een crisis doormaakt, en dat er moet nagedacht worden over de plaats van de religie in onze seculiere maatschappij. 'Een crisis is echter ook positief, want zo krijgen we de kans om een nieuwe toekomst uit te bouwen', aldus De Kesel.Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft monseigneur Jozef De Kesel gefeliciteerd met zijn aanstelling tot aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Bourgeois wenst de bisschop van Brugge 'een sterk en moderniserend mandaat' toe, met 'een actieve rol voor de Katholieke Kerk in onze pluralistische samenleving.'Bourgeois spreekt in een persmededeling ook de hoop uit dat De Kesel als nieuwe aartsbisschop verder werk zal maken van de levensbeschouwelijke dialoog, onder andere op basis van de Verklaring van de Vlaamse overheid en de godsdiensten en levensbeschouwingen van 2014.In maart vorig jaar ondertekende Bourgeois als toenmalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Inburgering een verklaring met vertegenwoordigers van de zeven officieel erkende erediensten en levensbeschouwingen. Daarin gaan de overheid en de godsdiensten en levensbeschouwingen het engagement aan om een dialoog te voeren over maatschappelijke thema's. (Belga/AVE)