Kernkabinet maakt inventaris van maatregelen en effecten

16/03/16 om 23:03 - Bijgewerkt om 23:24

De topministers van de federale regering hebben een inventaris opgemaakt van de verschillende maatregelen die werden beslist voor de begroting van 2016 en gingen de verwachte budgettaire gevolgen na.

Kernkabinet maakt inventaris van maatregelen en effecten

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) © BELGA

Dat werd vernomen na het kernkabinet, dat iets na 22.00 uur was afgelopen.

Over de exacte omvang van de inspanning die de regering-Michel moet leveren om de begroting van dit jaar op de sporen te houden, werden geen details vrijgegeven. De voorbije dagen werd een bedrag van om en bij de 1,4 miljard euro geciteerd.

Dat kwam tot stand na aftrek van de investeringen in veiligheid én van eerder genomen beslissingen die nog niet of deels werden uitgevoerd. In regeringskringen valt te horen dat er nog veel discussie bestaat over het niet-uitgevoerde beleid en dat er nog niet is geconcludeerd.

Uitgebreid kernkabinet

Op de vergadering waren niet alleen de premier, de vicepremiers en de ministers van Begroting en Financiën aanwezig. Ook minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine, minister van Sociale Zaken Maggie De Block en minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput tekenden present. De Block is verantwoordelijk voor de sociale uitgaven, terwijl Vandeput de redesign van de federale overheid onder zijn hoede heeft.

Donderdagochtend staat een ministerraad geprogrammeerd. Nadien staat een Europese top op de agenda. Die zal twee dagen in beslag nemen. Donderdag gaan opnieuw werkgroepen aan de slag. Het budgettaire werk herneemt wanneer de Europese top is afgelopen.

Volgende week trekken premier Charles Michel en minister van Financiën Johan Van Overtveldt normaliter op werkbezoek naar China, een trip waarvan het vertrek al eens werd uitgesteld omwille van de budgettaire werkzaamheden.

(Belga/RR)

Onze partners