Daardoor zouden bedrijven en gezinnen minder moeten bijdragen. Dat meldt De Tijd.

Het voorstel maakt deel uit van het uitrustingsplan dat Wathelet heeft uitgewerkt om onze energievoorziening te verzekeren. Hij legt het plan woensdag voor aan het kernkabinet. Wathelet heeft alvast de steun van vice-premier Johan Vande Lanotte (sp.a).

Factuur voor de verbruikers

De offshorewindparken voor de kust worden nu ondersteund met groenestroomcertificaten die worden opgekocht door de netbeheerder Elia. Het hoogspanningsbedrijf rekent die kosten in zijn tarieven door aan alle elektriciteitsverbruikers, de gezinnen en de bedrijven. De factuur bedraag dit jaar al 62 miljoen euro en loopt op tot 800 miljoen euro, als alle zeven geplande windmolenparken draaien.

Nucleaire rente aanwenden

Wathelet wil nu dat een deel van de nucleaire rente van 550 miljoen, die moet worden betaald door de producenten van kernenergie, wordt gebruikt om de offshorewindparken mee te betalen. Daarnaast wil hij een deel van de winsten bij de terbeschikkingstelling van de 1000 megawatt kernenergie van Tihange 1 aanwenden om de offshorefactuur te betalen. (Belga/TV)

Daardoor zouden bedrijven en gezinnen minder moeten bijdragen. Dat meldt De Tijd. Het voorstel maakt deel uit van het uitrustingsplan dat Wathelet heeft uitgewerkt om onze energievoorziening te verzekeren. Hij legt het plan woensdag voor aan het kernkabinet. Wathelet heeft alvast de steun van vice-premier Johan Vande Lanotte (sp.a). Factuur voor de verbruikers De offshorewindparken voor de kust worden nu ondersteund met groenestroomcertificaten die worden opgekocht door de netbeheerder Elia. Het hoogspanningsbedrijf rekent die kosten in zijn tarieven door aan alle elektriciteitsverbruikers, de gezinnen en de bedrijven. De factuur bedraag dit jaar al 62 miljoen euro en loopt op tot 800 miljoen euro, als alle zeven geplande windmolenparken draaien.Nucleaire rente aanwenden Wathelet wil nu dat een deel van de nucleaire rente van 550 miljoen, die moet worden betaald door de producenten van kernenergie, wordt gebruikt om de offshorewindparken mee te betalen. Daarnaast wil hij een deel van de winsten bij de terbeschikkingstelling van de 1000 megawatt kernenergie van Tihange 1 aanwenden om de offshorefactuur te betalen. (Belga/TV)