Jan Hertogen, een slachtoffer dat intussen ook tientallen lotgenoten vertegenwoordigt, deed een verregaander voorstel aan de bisschoppen van Doornik en Antwerpen. "De Kerk moet zo goed als alle slachtoffers een maandelijkse tegemoetkoming van 120 euro betalen voor de rest van hun leven", vindt hij. Zo'n 250 slachtoffers zouden de regeling zien zitten.

De bisschoppenconferentie liet weten niet te willen ingaan op het voorstel van Jan Hertogen. "Het bepalen van schadevergoedingen is natuurlijk een bevoegdheid van het gerecht", aldus de woordvoerder van de bisschoppenconferentie, Jürgen Mettepenningen. "Het is niet aan ons om daarover een beslissing te nemen."

Wel is de Kerk bereid de slachtoffers van seksueel misbruik bij te springen voor hun therapeutische onkosten. "We zijn evenwel voorstander van een individuele benadering. We zullen dat dus geval per geval bekijken. Bovendien wordt niet met terugwerkende kracht gewerkt, waardoor alleen toekomstige therapiekosten in aanmerking komen", zegt de woordvoerder.

Daders

Voorts is er duidelijkheid over welke maatregelen de Belgische Kerk zal nemen tegenover de daders. "We zullen ervoor zorgen dat ze pastoraal niet meer actief kunnen zijn en hun zaak aanhangig maken in Rome."

Jan Hertogen, een slachtoffer dat intussen ook tientallen lotgenoten vertegenwoordigt, deed een verregaander voorstel aan de bisschoppen van Doornik en Antwerpen. "De Kerk moet zo goed als alle slachtoffers een maandelijkse tegemoetkoming van 120 euro betalen voor de rest van hun leven", vindt hij. Zo'n 250 slachtoffers zouden de regeling zien zitten. De bisschoppenconferentie liet weten niet te willen ingaan op het voorstel van Jan Hertogen. "Het bepalen van schadevergoedingen is natuurlijk een bevoegdheid van het gerecht", aldus de woordvoerder van de bisschoppenconferentie, Jürgen Mettepenningen. "Het is niet aan ons om daarover een beslissing te nemen." Wel is de Kerk bereid de slachtoffers van seksueel misbruik bij te springen voor hun therapeutische onkosten. "We zijn evenwel voorstander van een individuele benadering. We zullen dat dus geval per geval bekijken. Bovendien wordt niet met terugwerkende kracht gewerkt, waardoor alleen toekomstige therapiekosten in aanmerking komen", zegt de woordvoerder.Daders Voorts is er duidelijkheid over welke maatregelen de Belgische Kerk zal nemen tegenover de daders. "We zullen ervoor zorgen dat ze pastoraal niet meer actief kunnen zijn en hun zaak aanhangig maken in Rome."