Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) vindt dat VRT-journalisten geen onderzoeksjournalistiek voor derden moeten doen. Ze zei dat in het Vlaams Parlement, waar ze vragen kreeg over de rel rond het boek "De Keizer van Oostende" dat twee VRT-redacteurs in eigen naam uitbrachten. Ze zet zich daarmee op de lijn van de VRT-hoofdredactie.

Het boek over de almacht van sp.a-kopstuk Johan Vande Lanotte in Oostende kreeg ook binnen de VRT tegenwind. De hoofdredactie distantieerde zich van het boek en houdt de twee betrokken journalisten weg van het veldwerk, al werd later gespecifieerd dat het niet om een schorsing maar om een "beschermende maatregel" gaat.

Onbetrouwbaarheid

Verschillende parlementsleden gaven aan dat het hele verhaal de VRT geen goed doet. "Dit giet over onze openbare omroep een sausje van ondeskundigheid en onbetrouwbaarheid. Ik vind dat bijzonder jammer", zei N-VA'er Wilfried Vandaele.

Volgens CD&V'er Veli Yüksel heeft hoofdredacteur Luc Rademakers een probleem. "Door zijn optreden heeft hij zware schade toegebracht aan het imago van de VRT."

Vlaams Belang ziet een politieke keuze in wat gebeurd is. "De journalisten hebben het eerste gebod geschonden: gij zult geen socialisten in een slecht daglicht plaatsen", zei Wim Wienen.

'Geen druk'

Minister Lieten gaf mee dat VRT-baas Sandra De Preter formeel ontkent dat er druk van buitenaf is geweest.

Lieten vindt dat de VRT best zelf klare wijn schenkt in de grijze zone waarbij personeelsleden soms in eigen naam voor derden werken. Onderzoeksjournalistiek is belangrijk, maar gebeurt beter voor de VRT zelf, met alle middelen en procedures die er zijn.

"We moeten alle ruimte geven voor onderzoeksjournalistiek. Ik heb ook in de beheersovereenkomst gevraagd om daarvoor extra middelen vrij te maken, maar doe het in de schoot van de VRT, waar alle regels en procedures gelden. Iedereen, ook de hoofdredactie, kan dan zijn verantwoordelijkheid nemen", zei de minister. (Belga)

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) vindt dat VRT-journalisten geen onderzoeksjournalistiek voor derden moeten doen. Ze zei dat in het Vlaams Parlement, waar ze vragen kreeg over de rel rond het boek "De Keizer van Oostende" dat twee VRT-redacteurs in eigen naam uitbrachten. Ze zet zich daarmee op de lijn van de VRT-hoofdredactie. Het boek over de almacht van sp.a-kopstuk Johan Vande Lanotte in Oostende kreeg ook binnen de VRT tegenwind. De hoofdredactie distantieerde zich van het boek en houdt de twee betrokken journalisten weg van het veldwerk, al werd later gespecifieerd dat het niet om een schorsing maar om een "beschermende maatregel" gaat. Onbetrouwbaarheid Verschillende parlementsleden gaven aan dat het hele verhaal de VRT geen goed doet. "Dit giet over onze openbare omroep een sausje van ondeskundigheid en onbetrouwbaarheid. Ik vind dat bijzonder jammer", zei N-VA'er Wilfried Vandaele. Volgens CD&V'er Veli Yüksel heeft hoofdredacteur Luc Rademakers een probleem. "Door zijn optreden heeft hij zware schade toegebracht aan het imago van de VRT." Vlaams Belang ziet een politieke keuze in wat gebeurd is. "De journalisten hebben het eerste gebod geschonden: gij zult geen socialisten in een slecht daglicht plaatsen", zei Wim Wienen. 'Geen druk' Minister Lieten gaf mee dat VRT-baas Sandra De Preter formeel ontkent dat er druk van buitenaf is geweest. Lieten vindt dat de VRT best zelf klare wijn schenkt in de grijze zone waarbij personeelsleden soms in eigen naam voor derden werken. Onderzoeksjournalistiek is belangrijk, maar gebeurt beter voor de VRT zelf, met alle middelen en procedures die er zijn. "We moeten alle ruimte geven voor onderzoeksjournalistiek. Ik heb ook in de beheersovereenkomst gevraagd om daarvoor extra middelen vrij te maken, maar doe het in de schoot van de VRT, waar alle regels en procedures gelden. Iedereen, ook de hoofdredactie, kan dan zijn verantwoordelijkheid nemen", zei de minister. (Belga)