Kazerne Dossin: ‘Beslissing om prijsuitreiking Pax Christi te weigeren, was de juiste’

Kazerne Dossin weigert op allerlaatste moment prijsuitreiking Pax Christi © belga

De raad van bestuur van de Kazerne Dossin in Mechelen blijft achter de beslissing staan om de prijsuitreiking van Pax Christi niet te laten doorgaan in het museum.

Dat laat de raad van bestuur vrijdag weten.

Pax Christi zou vorige week donderdag onder meer Midden-Oosten-experte Brigitte Herremans belonen met de titel ‘Ambassadeur voor de Vrede’, maar dat lag heel gevoelig voor de Kazerne Dossin. De prijsuitreiking moest daarom op het laatste moment uitwijken naar de nabijgelegen bibliotheek Het Predikheren.

‘In de laatste dagen voor het geplande evenement van Pax Christi heeft het museum vele reacties ontvangen vanuit haar internationale netwerk’, zegt de raad. ‘Indien het evenement zou plaatsvinden werd duidelijk dat de verdere samenwerking met deze netwerken in het gedrang zou komen. Ook vanuit de Joodse gemeenschap in al haar diversiteit kwamen heel wat reacties.’ De raad benadrukt dat in het standaardcontract van externe evenementen onder de algemene voorwaarden wordt vermeld dat ‘de sereniteit van het museum te allen tijde moet worden gevrijwaard’. ‘Het was duidelijk dat deze garantie niet langer geboden kon worden. Op basis hiervan heeft het dagelijks bestuur besloten het evenement niet te laten doorgaan. De raad van bestuur betreurt de laattijdigheid van de annulering van het evenement en zal de nodige afspraken maken zodat een dergelijk voorval zich niet meer kan herhalen.’

Dreigend ontslag

Op de laattijdige ingreep van Kazerne Dossin kwam hopen kritiek, van onder meer Ludo Abicht, die de beslissing ‘antisemitisch’ noemde, en van Herman Van Goethem, rector van de UIA en voormalig directeur van Kazerne Dossin, die het weren van Pax Christi en Brigitte Herremans als ‘irrationeel en ongehoord’ bestempelde.

Op de Mechelse gemeenteraad afgelopen maandag stelde oppositiepartij CD&V voor om de werkingssubsidies die Kazerne Dossin van de stad ontvangt als stok achter de deur te gebruiken om ervoor te zorgen dat de missie van Kazerne Dossin behouden zou blijven en er zowel aandacht bleef voor de herdenking van de Holocaust áls de mensenrechten. Donderdag dreigde professor Bruno De Wever (UGent) ermee uit de wetenschappelijke raad van Kazerne Dossin te stappen. ‘Als er op de wetenschappelijke raad in januari geen degelijke uitleg komt, dan denk ik dat ik de eer aan mezelf zal houden en zal opstappen. En ik ben vrijwel zeker dat ik niet de enige zal zijn’, klonk het toen. De wetenschappelijke raad van Kazerne Dossin bestaat voornamelijk uit academici, zoals ook Herman Van Goethem.

Enkele weken voor de prijsuitreiking nam algemeen directeur Christophe Busch ontslag uit Kazerne Dossin omdat hij zich beperkt voelde in zijn ruimte tot verbinden.

‘Uitgestoken hand geweigerd’

Sinds Kazerne Dossin de prijsuitreiking van Pax Christi weigerde, is er geen rechtstreeks contact meer geweest tussen de voorzitters van beide organisaties. Dat laat Pax Christi weten. ‘Wij hebben verschillende pogingen ondernomen, zowel ik als onze voorzitter Wim Vandewiele, maar kregen geen enkele reactie. Dat vinden we onbeleefd’, zegt Annemarie Gielen, algemeen directeur van Pax Christi. ‘Noch Pax Christi, noch Brigitte Herremans om wie de commotie draaide, stralen antisemitisme uit. Integendeel: wij ondersteunen het recht op leven van iedere mens.’

Gielen begrijpt ook niet waarom de beslissing zo laattijdig werd genomen. ‘Wij zijn de weken voor het event de hele tijd in communicatie geweest met Kazerne Dossin maar hebben op geen enkel ogenblik een signaal gekregen dat er een probleem was’, zegt ze. ‘Indien dat wel was gebeurd, hadden we in gesprek kunnen gaan. Enkele mensen in het bestuur willen niet met ons in dialoog gaan, en weigeren onze uitgestoken hand. Ook dat zien we met lede ogen aan. Deze beslissing doet de missie van Kazerne Dossin geen goed’.

Pax Christi begrijpt nog steeds niet waarom Brigitte Herremans zo moeilijk ligt voor sommige gemeenschappen. ‘Zij zoekt nuance op, heeft respect voor alle mensenrechten en probeert mensen bij elkaar te krijgen’, zegt Gielen nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content