'De vele bezwarende elementen uit de Kazachgate-affaire maken Armand De Decker zijn positie momenteel onhoudbaar', zegt Bruno De Lille, fractieleider van Groen in het Brussel Parlement. 'Het feit dat de MR De Decker niet langer capabel acht om interne mandaten waar te nemen, toont de ernst van de zaak aan.'

Voor de groenen is het noodzakelijk dat Armand De Decker van zijn covoorzitterschap in het Brussels parlement afziet. Het is een symboolpositie van de democratie die niet kan bekleed worden door iemand die de wetgevende en rechterlijke macht heeft willen vermengen. Daarom vragen De Lille en zijn collega-fractieleider bij Ecolo Zoé Genot (Ecolo) aan de voorzitter van het parlement, Charles Picqué (PS), om De Decker uit zijn functie te ontheffen. Uit respect voor de burger en voor onze democratische instellingen kan Dedecker ook beter tijdelijk een stap opzij zetten als burgemeester, luidt het.

Kazachgate

In een mail van een oud-adviseur van de Franse president Nicolas Sarkozy wordt bevestigd dat De Decker betrokken was bij de goedkeuring van de zogenaamde afkoopwet, die via de verruimde minnelijke schikking de Belgisch-Kazachse zakenman Patokh Chodiev ten goede kwam.

De Decker zou drie toenmalige ministers hebben 'gesensibiliseerd': Stefaan De Clerck, Didier Reynders en Steven Vanackere.

'Geen bewijs'

Michèle Hirsch, advocate van Armand De Decker, betwistte bij RTBF dat de bewuste mail zou bewijzen dat haar cliënt drie ministers heeft 'gesensibiliseerd'.

Volgens haar werd de mail enkel opgesteld door de adviseur om te laten geloven dat het Elysée echt een wetgevend proces in België heeft beïnvloed. Ze noemde de adviseur, Jean-François Etienne des Rosaies, een opschepper die zichzelf in een goed daglicht trachtte te stellen. Het wetgevend proces rond de afkoopwet is volgens haar perfect normaal verlopen. Armand De Decker heeft volgens de advocate enkel als advocaat opgetreden en niet als politicus. (BELGA/JVL/KVDA)

'De vele bezwarende elementen uit de Kazachgate-affaire maken Armand De Decker zijn positie momenteel onhoudbaar', zegt Bruno De Lille, fractieleider van Groen in het Brussel Parlement. 'Het feit dat de MR De Decker niet langer capabel acht om interne mandaten waar te nemen, toont de ernst van de zaak aan.' Voor de groenen is het noodzakelijk dat Armand De Decker van zijn covoorzitterschap in het Brussels parlement afziet. Het is een symboolpositie van de democratie die niet kan bekleed worden door iemand die de wetgevende en rechterlijke macht heeft willen vermengen. Daarom vragen De Lille en zijn collega-fractieleider bij Ecolo Zoé Genot (Ecolo) aan de voorzitter van het parlement, Charles Picqué (PS), om De Decker uit zijn functie te ontheffen. Uit respect voor de burger en voor onze democratische instellingen kan Dedecker ook beter tijdelijk een stap opzij zetten als burgemeester, luidt het.In een mail van een oud-adviseur van de Franse president Nicolas Sarkozy wordt bevestigd dat De Decker betrokken was bij de goedkeuring van de zogenaamde afkoopwet, die via de verruimde minnelijke schikking de Belgisch-Kazachse zakenman Patokh Chodiev ten goede kwam.De Decker zou drie toenmalige ministers hebben 'gesensibiliseerd': Stefaan De Clerck, Didier Reynders en Steven Vanackere.Michèle Hirsch, advocate van Armand De Decker, betwistte bij RTBF dat de bewuste mail zou bewijzen dat haar cliënt drie ministers heeft 'gesensibiliseerd'.Volgens haar werd de mail enkel opgesteld door de adviseur om te laten geloven dat het Elysée echt een wetgevend proces in België heeft beïnvloed. Ze noemde de adviseur, Jean-François Etienne des Rosaies, een opschepper die zichzelf in een goed daglicht trachtte te stellen. Het wetgevend proces rond de afkoopwet is volgens haar perfect normaal verlopen. Armand De Decker heeft volgens de advocate enkel als advocaat opgetreden en niet als politicus. (BELGA/JVL/KVDA)