De Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev gaat niet in op de dagvaarding om te verschijnen voor de onderzoekscommissie Kazachgate. Dat heeft zijn advocaat, meester Pascal Vanderveeren, donderdag aangekondigd.

De steenrijke zakenman was uitgenodigd om vrijdag voor de onderzoekscommissie te verschijnen. Maandag gaf hij via zijn advocaat aan niet in te gaan op die vraag. Daarop beslisten de leden van de commissie Chodiev via een dagvaarding naar het parlement te sommeren. Maar ook daar gaat hij niet op in.

Mocht de onderzoekscommissie als volgende stap beslissen een procedure tegen Chodiev te lanceren, dan moet ze een dossier overmaken aan de procureur, legde de advocaat uit op een persconferentie. Hij liet daarbij verstaan dat er binnen de onderzoekscommissie misschien wel geen unanimiteit bestaat. 'U weet dat de minderheid luider roept dan de meerderheid', luidde het.

Het is de procureur die beslist of er een vervolging moet komen. Indien het zo ver komt, dan zal Vanderveeren 'met veel plezier' pleiten dat de reputatie en de eer van zijn cliënt sterk zijn aangetast.

Chodiev was in 2011 bij de eersten om een verruimde minnelijke schikking te sluiten. Dat gebeurde kort nadat de zogenaamde afkoopwet in sneltempo door het parlement was gejaagd. De onderzoekscommissie gaat na of er ongeoorloofde inmenging bij die goedkeuring en de latere toepassing van de wet heeft plaatsgevonden. Kringen rond het Elysée hebben indertijd immers een team advocaten in stelling gebracht die moesten proberen de gerechtelijke problemen van Chodiev en twee zakenpartners - het Kazachse trio - in ons land op te lossen. Parijs had vanuit de Kazachse diplomatie te horen gekregen dat zo'n oplossing van pas zou komen om een commerciële deal tussen Frankrijk en Kazachstan te smeren.

Chodiev diende de voorbije maanden al klacht in tegen de Belgische Staat, voorzitter Dirk Van der Maelen van de onderzoekscommissie en Georges Gilkinet, één van de actiefste leden.

De Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev gaat niet in op de dagvaarding om te verschijnen voor de onderzoekscommissie Kazachgate. Dat heeft zijn advocaat, meester Pascal Vanderveeren, donderdag aangekondigd. De steenrijke zakenman was uitgenodigd om vrijdag voor de onderzoekscommissie te verschijnen. Maandag gaf hij via zijn advocaat aan niet in te gaan op die vraag. Daarop beslisten de leden van de commissie Chodiev via een dagvaarding naar het parlement te sommeren. Maar ook daar gaat hij niet op in. Mocht de onderzoekscommissie als volgende stap beslissen een procedure tegen Chodiev te lanceren, dan moet ze een dossier overmaken aan de procureur, legde de advocaat uit op een persconferentie. Hij liet daarbij verstaan dat er binnen de onderzoekscommissie misschien wel geen unanimiteit bestaat. 'U weet dat de minderheid luider roept dan de meerderheid', luidde het. Het is de procureur die beslist of er een vervolging moet komen. Indien het zo ver komt, dan zal Vanderveeren 'met veel plezier' pleiten dat de reputatie en de eer van zijn cliënt sterk zijn aangetast. Chodiev was in 2011 bij de eersten om een verruimde minnelijke schikking te sluiten. Dat gebeurde kort nadat de zogenaamde afkoopwet in sneltempo door het parlement was gejaagd. De onderzoekscommissie gaat na of er ongeoorloofde inmenging bij die goedkeuring en de latere toepassing van de wet heeft plaatsgevonden. Kringen rond het Elysée hebben indertijd immers een team advocaten in stelling gebracht die moesten proberen de gerechtelijke problemen van Chodiev en twee zakenpartners - het Kazachse trio - in ons land op te lossen. Parijs had vanuit de Kazachse diplomatie te horen gekregen dat zo'n oplossing van pas zou komen om een commerciële deal tussen Frankrijk en Kazachstan te smeren. Chodiev diende de voorbije maanden al klacht in tegen de Belgische Staat, voorzitter Dirk Van der Maelen van de onderzoekscommissie en Georges Gilkinet, één van de actiefste leden.