De gewezen burgemeester van Waterloo Serge Kubla minimaliseert de brief die hij indertijd stuurde naar de Kamer om de naturalisatie-aanvraag van de Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev te steunen. 'Ik ben niet in dat dossier tussengekomen', verklaarde Kubla voor de onderzoekscommissie Kazachgate. 'Mocht ik toen hebben geweten wat ik nu wist, zou ik wat meer afstand hebben gehouden', luidde het.

De naam van de MR-burgemeester dook op omdat hij indertijd de voorzitter van de Kamercommissie Naturalisaties, Claude Eerdekens, had geschreven met de vraag het dossier van Chodiev met de nodige aandacht te behandelen. Bovendien bleek Kubla toelating te hebben gekregen van Chodiev, toevallig zijn achterbuur in Waterloo, om een doorgangsweg over zijn domein te gebruiken.

Kubla legde in de onderzoekscommissie uit hoe hij Chodiev indertijd leerde kennen en er een 'hartelijke relatie als buur' mee onderhield. Toen Chodiev hem uitlegde dat hij zich wilde laten naturaliseren omdat hij omwille van zijn afkomst steevast visa moest aanvragen, antwoordde Kubla naar eigen zeggen dat hij zou helpen indien hij kon. 'Daar stopt het', aldus Kubla. 'Ik schreef honderden steunbrieven', bijvoorbeeld nadat inwoners bij hem hadden aangeklopt om werk of een huis te vinden of omdat hun pensioen te laag was.

Hij noemde het ook ridicuul dat hij met Chodiev zou hebben onderhandeld om die doorgang te mogen gebruiken in ruil voor het regelen van de naturalisatie. 'Ik zou daar niet toe in staat zijn geweest', benadrukte Kubla. 'Ik heb niets te zeggen over de Staatsveiligheid, het parket of de politie', die allen een advies moesten geven in het naturalisatiedossier. Als burgemeester had Kubla bij de politie weliswaar iets te zeggen over het administratieve luik, maar niet het gerechtelijke, waar de naturalisatie op slaat.

De gewezen burgemeester van Waterloo Serge Kubla minimaliseert de brief die hij indertijd stuurde naar de Kamer om de naturalisatie-aanvraag van de Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev te steunen. 'Ik ben niet in dat dossier tussengekomen', verklaarde Kubla voor de onderzoekscommissie Kazachgate. 'Mocht ik toen hebben geweten wat ik nu wist, zou ik wat meer afstand hebben gehouden', luidde het.De naam van de MR-burgemeester dook op omdat hij indertijd de voorzitter van de Kamercommissie Naturalisaties, Claude Eerdekens, had geschreven met de vraag het dossier van Chodiev met de nodige aandacht te behandelen. Bovendien bleek Kubla toelating te hebben gekregen van Chodiev, toevallig zijn achterbuur in Waterloo, om een doorgangsweg over zijn domein te gebruiken.Kubla legde in de onderzoekscommissie uit hoe hij Chodiev indertijd leerde kennen en er een 'hartelijke relatie als buur' mee onderhield. Toen Chodiev hem uitlegde dat hij zich wilde laten naturaliseren omdat hij omwille van zijn afkomst steevast visa moest aanvragen, antwoordde Kubla naar eigen zeggen dat hij zou helpen indien hij kon. 'Daar stopt het', aldus Kubla. 'Ik schreef honderden steunbrieven', bijvoorbeeld nadat inwoners bij hem hadden aangeklopt om werk of een huis te vinden of omdat hun pensioen te laag was.Hij noemde het ook ridicuul dat hij met Chodiev zou hebben onderhandeld om die doorgang te mogen gebruiken in ruil voor het regelen van de naturalisatie. 'Ik zou daar niet toe in staat zijn geweest', benadrukte Kubla. 'Ik heb niets te zeggen over de Staatsveiligheid, het parket of de politie', die allen een advies moesten geven in het naturalisatiedossier. Als burgemeester had Kubla bij de politie weliswaar iets te zeggen over het administratieve luik, maar niet het gerechtelijke, waar de naturalisatie op slaat.