De laatste weken is er veel te doen om de minnelijke schikking die Patokh Chodiev en zes medebeklaagden in juni 2011 afsloten met het Brusselse parket-generaal. Daarmee kochten ze hun strafvervolgen in een witwasdossier af met 22 miljoen euro.

Daarnaast liepen er nog onderzoeken waarin Chodievs naam opdook, zij het niet als verdachte. Zo onderzocht een Belgische rechter de 55 miljoen dollar aan consultancybijdragen die energiebedrijf Tractebel uitbetaalde aan de Kazachse Belg en zijn kompanen Alijan Ibragimov en Alexander Machkevitch. In Zwitserland liep er een parallel onderzoek. Beide onderzoeken draaiden vier jaar geleden op niets uit.

In België sleepte het onderzoek elf jaar aan. De betrokken partijen speelden de procedures maixmaal uit, zegt rechtbankvoorzitter Luc Hennart. Ook het doornemen van de complexe boekhouding door een deskundige vroeg veel tijd. Dat in België niemand vervolgd werd, zorgde er mee voor dat ook in Zwitserland de procedure werd afgesloten.

Lees de volledige reconstructie van de twee rechtszaken en hoe ze op een sisser afliepen: Kazachgate: hoe het grootste corruptieschandaal ooit kon verjaren

De laatste weken is er veel te doen om de minnelijke schikking die Patokh Chodiev en zes medebeklaagden in juni 2011 afsloten met het Brusselse parket-generaal. Daarmee kochten ze hun strafvervolgen in een witwasdossier af met 22 miljoen euro.Daarnaast liepen er nog onderzoeken waarin Chodievs naam opdook, zij het niet als verdachte. Zo onderzocht een Belgische rechter de 55 miljoen dollar aan consultancybijdragen die energiebedrijf Tractebel uitbetaalde aan de Kazachse Belg en zijn kompanen Alijan Ibragimov en Alexander Machkevitch. In Zwitserland liep er een parallel onderzoek. Beide onderzoeken draaiden vier jaar geleden op niets uit. In België sleepte het onderzoek elf jaar aan. De betrokken partijen speelden de procedures maixmaal uit, zegt rechtbankvoorzitter Luc Hennart. Ook het doornemen van de complexe boekhouding door een deskundige vroeg veel tijd. Dat in België niemand vervolgd werd, zorgde er mee voor dat ook in Zwitserland de procedure werd afgesloten.