Kazachgate: belandde dubieuze storting aan stichting prinses Léa bij scoutsorganisatie?

Prinses Léa van België © Belga Image

In het Kazachgate-dossier onderzoekt het gerecht of er via oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) smeergeld is terechtgekomen bij de religieuze scoutsorganisatie Amitié et Fraternité Scoute (AFS), waarvan de Brusselse advocaat-generaal Jean-François Godbille voorzitter is.

Dat melden verschillende media, waaronder Le Vif/L’Express, het Franstalige zusterblad van Knack.

Nader onderzoek

Het openbaar ministerie maakte al bekend dat er een nieuw elementen zijn opgedoken ‘die nader onderzocht moet worden’ en ‘betrekking hebben op een magistraat’. Over welke elementen het gaat noch over de identiteit van de magistraat werd uitgeweid.

Le Vif schrijft nu dat het van ‘betrouwbare bronnen’ heeft vernomen dat het zou gaan om Jean-François Godbille, advocaat-generaal bij het Brusselse Hof van Beroep.

25.000 euro

Het onderzoek is gericht op de finale ontvanger van de 25.000 euro die begin 2012 werden overgeschreven op de rekening van het liefdadigheidsfonds Prins en Prinses Alexander van België. Directeur van dat fonds is prinses Léa, schoonzus van koning Albert II.

Het onderzoek naar de financiële transacties in de affaire rond de Kazachse Belg Patokh Chodiev en De Decker had al aan het licht gebracht, zo onthulden Le Soir en De Tijd in november, dat Catherine Degoul, advocate van de Kazachse Belg Patokh Chodiev, in 2012 een som van 25.000 stortte op de rekening van de stichting van prinses Léa.

Wie de opdrachtgever van de storting was, was destijds niet bekend. Degoul meldde dat De Decker haar de opdracht gaf, maar die ontkent dat. Volgens prinses Léa gaf de Orde van Malta de opdracht, al wordt dat door de Orde ontkend.

Nu blijkt dat het fonds de 25.000 euro mogelijk heeft doorgestort aan de Brusselse religieuze scouts van AFS. Tot nader order is dat niet bewezen, maar AFS staat wel in de lijst van organisaties die in 2012 geld hebben gekregen van het fonds van prinses Léa. Godbille is de voorzitter van de raad van beheer van AFS.

Hij zou in het visier van de onderzoekers van het dossier rond de Kazachgate gekomen zijn door telefonieonderzoek in een ander gerechtelijk onderzoek.

Datum

Zo’n storting zou in principe niet illegaal zijn. Wel merkt Le Vif op dat ‘Godbille sinds 2002 bij het parket-generaal zit, dat hij in 2011 zeker kennis heeft gehad van de befaamde afkoopwet over het Kazachse trio (het parket is één en ondeelbaar) en dat hij substituut was bij het financieel parket van Brussel met Patrick Dewolf, de magistraat die de afkoopwet op 17 juni 2011 besloot. De twee mannen kennen elkaar goed.’

Bovendien valt de datum van de schenking van prinses Léa aan de vzw samen met de storting van Catherine Degoul aan het prinselijk fonds. ‘Als blijkt dat de schenking overeenkomt met de 25.000 euro die vermeld worden in het onderzoek, roept dat vragen op. Voorlopig geniet de magistraat het vermoeden van onschuld.’

Kazachgate

Kazachgate draait rond de manier waarop de afkoopwet voor fraudeurs – de verruimde minnelijke schikking – in 2011 in sneltempo groen licht kreeg in het parlement, en nadien werd toegepast door het gerecht, nog voor een reparatiewet gestemd was. De Kazachse-Belgische miljardair Patokh Chodiev en twee kompanen waren de eersten om van die nieuwe wet gebruik te maken. Verondersteld wordt dat de Franse regering van toenmalig president Nicolas Sarkozy een lobbymachine in gang heeft gezet om de afkoopwet doorgang te laten krijgen. Daarvoor zou een beroep zijn gedaan op oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker, die zijn betrokkenheid altijd heeft ontkend. Op de achtergrond speelde volgens de onthullingen een commerciële deal tussen Frankrijk en Kazachstan, waarbij voor de Kazachse president de gerechtelijke procedure tegen het trio eerst moest opgelost raken.

Lees meer over Kazachgate

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content