Katia Segers verwijst naar een aantal recente 'incidenten'. Zo was er de veelbesproken uitzending van De Afspraak met daarin voormalig Syriëstrijder Younes Delefortrie. Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) tikte de VRT toen op de vingers en stelde scherpere afspraken in de nieuwe beheersovereenkomst in het vooruitzicht. Volgens Katia Segers ging de minister daarmee "uit de bocht".

Donderdag waren er twee nieuwe incidenten. Zo was er de forse uithaal van CD&V-minister Joke Schauvliege naar (opnieuw) De Afspraak omwille van een interview met komiek Wouter Deprez. Daarmee gaat ook Schauvliege volgens Segers in de fout. "Je mengt je als politicus niet in de werking van een redactie. Dat kan echt niet".

Volgens Segers is die aanval van Schauvliege ook symptomatisch. "In een ander klimaat tegenover de VRT zou ze wellicht niet zo fel hebben durven uithalen".

'Intimidatie'

Een laatste voorbeeld van 'VRT-bashen' ziet Segers in een vraag van collega-parlementslid Lionel Bajart (Open VLD) over de ludieke spotjes van het VRT-personeel waarin de besparingen bij de omroep worden bekritiseerd. Bajart vroeg mediaminister Gatz met welke middelen de spotjes gemaakt zijn, of er ook werkingsmiddelen van de VRT gebruikt zijn en of ze wel mogen verspreid worden via de socialemediakanalen van de omroep.

"Het feit alleen dat die vraag wordt gesteld, past binnen de stemmingmakerij rond de VRT", reageert Segers. "Het is een vorm van intimidatie van het VRT-personeel. De VRT zit in de hoek waar de klappen vallen en dan mag blijkbaar alles", meent de SP.A-politica. Volgens haar past het allemaal in pogingen om de positie van de VRT in het medialandschap te laten afbrokkelen. "En dat maakt me heel bezorgd".

Bajart ontkent dat hij met zijn vraag aan "sfeerschepperij" doet.

(Belga/RR)

Katia Segers verwijst naar een aantal recente 'incidenten'. Zo was er de veelbesproken uitzending van De Afspraak met daarin voormalig Syriëstrijder Younes Delefortrie. Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) tikte de VRT toen op de vingers en stelde scherpere afspraken in de nieuwe beheersovereenkomst in het vooruitzicht. Volgens Katia Segers ging de minister daarmee "uit de bocht". Donderdag waren er twee nieuwe incidenten. Zo was er de forse uithaal van CD&V-minister Joke Schauvliege naar (opnieuw) De Afspraak omwille van een interview met komiek Wouter Deprez. Daarmee gaat ook Schauvliege volgens Segers in de fout. "Je mengt je als politicus niet in de werking van een redactie. Dat kan echt niet". Volgens Segers is die aanval van Schauvliege ook symptomatisch. "In een ander klimaat tegenover de VRT zou ze wellicht niet zo fel hebben durven uithalen". Een laatste voorbeeld van 'VRT-bashen' ziet Segers in een vraag van collega-parlementslid Lionel Bajart (Open VLD) over de ludieke spotjes van het VRT-personeel waarin de besparingen bij de omroep worden bekritiseerd. Bajart vroeg mediaminister Gatz met welke middelen de spotjes gemaakt zijn, of er ook werkingsmiddelen van de VRT gebruikt zijn en of ze wel mogen verspreid worden via de socialemediakanalen van de omroep. "Het feit alleen dat die vraag wordt gesteld, past binnen de stemmingmakerij rond de VRT", reageert Segers. "Het is een vorm van intimidatie van het VRT-personeel. De VRT zit in de hoek waar de klappen vallen en dan mag blijkbaar alles", meent de SP.A-politica. Volgens haar past het allemaal in pogingen om de positie van de VRT in het medialandschap te laten afbrokkelen. "En dat maakt me heel bezorgd". Bajart ontkent dat hij met zijn vraag aan "sfeerschepperij" doet.(Belga/RR)