PS-vicepremier Laurette Onkelinx apprecieert Mgr. André-Joseph Léonard, de primaat van België, nauwelijks en vindt dat een andere vertegenwoordiger de katholieken van het land beter zou liggen. "De gelovigen van ons land verdienen een andere vertegenwoordiger te hebben", verklaarde Onkelinx op RTL-TVi.

Léonard, bisschop van Namen tussen 1991 en 2010 en sinds februari 2010 de aartsbisschop van Brussel-Mechelen, zorgt regelmatig voor polemiek. Een recente uitspraak over "de talrijke misbruiken van de parlementaire democratie" vormt geen uitzondering daarop.

Een aartsbisschop met een mening

In zijn boek "Handelen als Christen in leven en wereld" betreurt hij dat "het parlement zich bij meerderheidsstemming het recht toe-eigent om te beslissen over de ontwikkeling van de seksualiteit, het verschil tussen man en vrouw, de betekenis van het woord 'huwelijk', de metafysische relatie van de mens met de eindigheid en de dood, de kwaliteit van embryo's die al dan niet verdienen gerespecteerd te worden, enz.".

"Ik hou niet van dit soort provocatie tegen de democratie", zei de vicepremier. Onkelinx verwees ook naar debatten met katholieke vertegenwoordigers waaraan ze heeft deelgenomen, onder meer met gewezen UCL-vicerector Gabriel Ringlet, die gekenmerkt werden door een geest van openheid. (Belga/INM)

PS-vicepremier Laurette Onkelinx apprecieert Mgr. André-Joseph Léonard, de primaat van België, nauwelijks en vindt dat een andere vertegenwoordiger de katholieken van het land beter zou liggen. "De gelovigen van ons land verdienen een andere vertegenwoordiger te hebben", verklaarde Onkelinx op RTL-TVi. Léonard, bisschop van Namen tussen 1991 en 2010 en sinds februari 2010 de aartsbisschop van Brussel-Mechelen, zorgt regelmatig voor polemiek. Een recente uitspraak over "de talrijke misbruiken van de parlementaire democratie" vormt geen uitzondering daarop.Een aartsbisschop met een mening In zijn boek "Handelen als Christen in leven en wereld" betreurt hij dat "het parlement zich bij meerderheidsstemming het recht toe-eigent om te beslissen over de ontwikkeling van de seksualiteit, het verschil tussen man en vrouw, de betekenis van het woord 'huwelijk', de metafysische relatie van de mens met de eindigheid en de dood, de kwaliteit van embryo's die al dan niet verdienen gerespecteerd te worden, enz.". "Ik hou niet van dit soort provocatie tegen de democratie", zei de vicepremier. Onkelinx verwees ook naar debatten met katholieke vertegenwoordigers waaraan ze heeft deelgenomen, onder meer met gewezen UCL-vicerector Gabriel Ringlet, die gekenmerkt werden door een geest van openheid. (Belga/INM)